IN ACEST ARTICOL:

Fizioterapia reprezintă un pilon esențial în îngrijirea sănătății noastre, oferind beneficii semnificative pentru recuperare și menținerea unei stări de bine.  Fizioterapia are ca scop diagnosticarea și tratarea leziunilor, afecțiunilor cronice și acute și diferitelor probleme musculo-scheletice.

Potrivit Asociației Americane de Fizioterapie, un fizioterapeut poate diagnostica și trata afecțiunile care afectează sistemul musculo-scheletic. Prin tehnici și tratamente personalizate, accentul se pune pe îmbunătățirea sau restabilirea mobilității, forței, mișcării, amplitudinii de mișcare si funcționării generale a organismului. De asemenea, fizioterapia ajuta la reducerea durerii, îmbunătirea funcției fizice și prevenirea unor posibile accidentari.

Când și de ce ar trebui să apelăm la fizioterapie, care sunt indicațiile și de ce colaborarea cu specialiști este importanta? Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila, medic primar medicină fizică recuperare medicală și balneologie, răspunde la aceste întrebări pentru a înțelege mai bine importanța acestui tip de tratament.

Când avem nevoie de fizioterapie și ce afecțiuni poate trata?

Cercetările și numeroasele studii au indicat arătat faptul că, fizioterapia este extrem de benefică pentru recuperarea organismului și funcționează pentru diferite vârste și condiții. Există nenumărate motive pentru a consulta un specialist fizioterapeut, inclusiv gestionarea durerii, prevenirea rănilor, reabilitarea leziunilor, o mobilitate mai bună și gestionarea afecțiunilor cronice.

„Fizioterapia ajută la corectarea durerii și a disfuncțiilor aparute la nivelul mușchilor, articulațiilor, tendoanelor și ligamentelor. Fizioterapeutul evaluează starea pacientului și îl tratează folosind diverse tehnici, precum laser, terapia cu unde de șoc și anumite tipuri de exerciții fizice. Fizioterapeutul realizeaza un plan de tratament personalizat în funcție de stările specifice ale fiecărui pacient. Deși cei mai mulți oameni cred că fizioterapeuții doar tratează sau restabilesc o leziune, ei pot lucra și pentru a preveni apariția unor posibile accidentari și pot juca un rol important în mentinerea functiei fizice generale.” - Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila, medic primar medicină fizică recuperare medicală și balneologie.

Fizioterapia este un tratament eficient pentru numeroase afecțiuni precum: entorse ale mușchilor sau ligamentelor; tendinită; fracturi sau luxații; rupturi musculare; afecțiuni degenerative (osteoartrită, artrită); leziuni cauzate de sport sau accidente de vehicule. Studiile au arătat că tratamentul fizioterapeutic poate ajuta si în diferite afecțiuni legate de sarcină, în special durerile de spate.

„Fizioterapia este esențială în procesul de recuperare post-accidentare sau intervenție chirurgicală, deoarece ajută la restabilirea mobilității, a forței musculare și la reducerea durerii. Persoanele care suferă de dureri cronice, cum ar fi cele asociate cu afecțiuni precum artrita, pot avea beneficii semnificative de pe urma ședințelor de fizioterapie. Tehnicile utilizate pot ameliora durerea și îmbunătăți calitatea vieții. De asemenea, pacienții cu afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau accidente vasculare cerebrale, pot beneficia de intervenția fizioterapeuților pentru a îmbunătăți funcțiile motorii și a reduce rigiditatea musculară. Persoanele care au avut afecțiuni respiratorii sau care se confruntă cu probleme ale sistemului respirator, cum ar fi astmul sau bronșita cronică, pot găsi ajutor în fizioterapie. Exercițiile specifice pot îmbunătăți capacitatea pulmonară și calitatea respirației. Și nu în ultimul rând pacienții cu probleme cardiovasculare pot beneficia de fizioterapie pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și pentru a preveni complicațiile.”, explică dr. Ovidiu Chiriac.

5 beneficii incredibile ale fizioterapiei

Orice durere persistentă, fie că este vorba de dureri de spate, de articulații sau de altă natură, poate indica necesitatea unei evaluări fizioterapeutice. Fizioterapia poate ajuta la restabilirea mobilității, iar studiile au aratat ca persoanele care au petrecut o perioadă îndelungată în imobilitate si au beneficiat de fizioterapie, si-au recăpătat treptata forța și mobilitatea.

  1. Poate ajuta la prevenirea sau evitarea intervențiilor chirurgicale

Orice accident sau durere cronică, poate fi urmată de o recomandare din partea medicilor pentru o posibila intervenție chirurgicală. Optând pentru fizioterapie, multe probleme pot fi evitate. Tratamentul fizioterapeutic poate gestiona sau trata afecțiunea înainte ca aceasta să se agraveze și adesea poate vindeca afecțiunile în stadiile incipiente.

2. Reduce durerea

Anumite tipuri de durere pot fi tratate cu medicamente prescrise sau intervenții chirurgicale, în timp ce altele se pot remedia prin terapie și exerciții fizice. Durerea acută are, în general, o cauză cunoscută și debutează brusc. Durerea cronică, pe de altă parte, durează mai mult de 3 luni și este de obicei cauzată de o leziune, boală, inflamație, tratament medical sau, în unele cazuri, de un motiv necunoscut. Pentru gestionarea durerii, adesea sunt recomandate medicamente puternice. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au sugerat fizioterapia ca o opțiune eficientă pentru gestionarea durerii în locul tratamentului medicamentos. Exemple de tehnici de fizioterapie utilizate pentru a reduce durerea acută și cronică includ exerciții terapeutice, întindere, stimulare electrică, ultrasunete, bandaj, terapia cu frig și căldură și masaj.

3. Recuperarea după o accidentare sportivă

Diferitele tipuri de sport sporesc riscul general de leziuni, iar sportivii și atleții de performanță sunt cei mai expusi. Un program de exerciții personalizat va poate ajuta să reveniți în siguranță la sportul preferat. Acest program adecvat este conceput de experți în fizioterapie, luând în considerare mișcările mușchilor de bază și impactul acestora asupra altor mușchi.

„Când facem sport, în mod special sport de performanță, ne expunem și anumitor tipuri de accidentări. Fizioterapia poate ajuta la îmbunătățirea forței și a coordonării generale, ceea ce poate ajuta la condiționarea corpului și la prevenirea rănilor cauzate sport. Fizioterapeutul va analiza leziunile comune și a modul în care un pacient se poate recupera rapid de la o astfel de accidentare. Ei pot oferi, de asemenea, exerciții și sfaturi pentru a ajuta la prevenirea altor leziuni în viitor. Oricine practica în mod regulat la sporturi de performanță, ar trebui să ia în considerare vizita la un fizioterapeut ca parte a programului de menținere și recuperare.”, recomandă Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila, medic primar medicină fizică recuperare medicală și balneologie.

4. Reduce simptomele legate de artrită

Inflamația articulațiilor, durerea, sensibilitatea, umflarea și rigiditatea pot fi simptome cauzate de artrită reumatoidă și osteoartrită. Potrivit studiilor, fizioterapia poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și la restabilirea utilizării articulațiilor afectate, la creșterea forței generale pentru a ajuta la susținerea articulațiilor și gestionarea durerii.

5. Scurtează recuperarea postoperatorie

În urma unei intervenții chirurgicale, medicul poate recomanda fizioterapia pentru perioada de recuperare. În funcție de procedura chirurgicală, tratamentul poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Pe durata ședințelor de fizioterapie, pacienții beneficiază de supraveghere constantă și corectare executarea corectă a exercițiilor și a preveni eventualele complicații. Fizioterapeuții ajuta pacienții in gestionarea afecțiunilor pe termen lung, prevenind recidivele.

Fizioterapia este eficientă în cazul mai multor afecțiuni acute și cronice și un aliat esențial în remedierea diverselor probleme de sănătate și menținerea funcționalității. Colaborarea cu fizioterapeuți calificați reprezintă un pas important către o viață sănătoasă și activă. Fizioterapia este o opțiune excelentă pentru persoanele de toate vârstele, un tratament benefic cu risc scăzut, de reducerea a durerii, accelerare a recuperarii după anumite leziuni și îmbunătățire a conditiei fizice.

Sursa:

Safely and Effectively Managing Pain Without Opioids | Feature Topics | Drug Overdose (cdc.gov)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri