IN ACEST ARTICOL:

Nu putem să nu ne speriem atunci când ne gândim la durerile de spate care, mai mult ca sigur, ne-au “vizitat” măcar odată pe fiecare dintre noi. Aceste dureri, ce sunt uneori insuportabile, ne limitează acțiunile fiind de-a dreptul deranjante, iar ele pot însemna mai multe lucruri. Uneori nu este vorba decât despre niște cauze fără importantă, însă pot fi și alte probleme mai serioase, cum ar fi hernia de disc.

Desigur, hernia nu este singura problema ce poate duce la dureri în zona coloanei vertebrale, dar este cea mai comună. Atunci când o hernie de disc apare, nu este necesar ca durerea să se manifeste imediat. Însă, în multe cazuri această se prezintă ca o durere debilitantă, acută. De multe ori, din fericire, dacă faci anumite acțiuni în mod corect. Hernia de disc va trece fără niciun treatment, însă, în cazul în care problemele sunt mai mari, cu dureri de nesuportat, este necesar să faci tot ceea ce spune medicul.

O mică lecție de anatomie

Nu putem să tratăm hernia de disc fără a cunoaște de ce este important să îi acordăm atenție, dar să știm și ce este. Când un disc intervertebral se deformează, iese din poziția sa normală, apare hernia de disc. Mai pe larg, trebuie să știi că coloana vertebrală este compusă din vertebre. Acestea sunt în număr de 24 la adulți, însă ne naștem cu 33/34. Diferența de 9 sau 10 dispare pe măsură ce creștem, în zona sacrală, dar și în coccis. Vertebrele sunt cervicale, toracale, lombare, sacrale, coccigiene. Cele mai frecvente tipuri de dureri, adică hernierile, apar și în zona cervicală, însă lombară este cea mai des afectată. Deci, în momentul în care apare durerea, înseamnă că un disc dintre aceste vertebre s-a deformat sau a ieșit din locul lui, așa cum am specificat mai sus, punând o presiune mare pe nervi. Pe lângă durere, te poți confrunta și cu alte probleme. Așadar, te poți aștepta să simți amorțeală ori slăbiciune în diferite părți ale corpului, mai precis în zona membrelor superioare sau inferioare.

Diagnosticarea corectă

Nu trebuie să îți dai singur un verdict, pentru că, așa cum am specificat mai sus, durerile de spate nu ascund întotdeauna o hernie de disc. Pentru a primi un rezultat corect, este necesar să mergi la un medic. Un specialist, ce poate fi neurolog sau ortoped va putea stabili un diagnostic precis, spunându-ți dacă este sau nu hernia de disc cauza durerilor tale. Pentru asta, va face o examinare fizică, întrebându-te întreg istoricul medical. Ulterior îți va recomandă investigații imagistice, cum ar fi o radiografie. RMN-ul sau CT-ul. Sunt cazuri când herniile de disc sunt vizibile la radiografii, însă, de cele mai multe ori este nevoie să faci celelalte două investigații. De exemplu, la RMN, deși nu este tocmai un proces plăcut, dat fiind faptul că trebuie să stai o perioada destul de lungă imobil într-un spațiu strâmt, șansele de a vedea precis ceea ce îți provoacă durerile sunt foarte mari. După ce medicul a examinat rezultatele, poate pune un diagnostic corect. Doar în urmă acestei diagnosticări îți va putea prescrie un tratament. Nu lua medicamente după ureche pentru că fiecare caz în parte poate necesită o schemă diferită.

Cum te poți vindeca

Din fericire, în această situație, există multe metode ce te pot ajuta. Tratamentele sunt de mai multe feluri. Printre cele mai populare, dar și eficiente metode de a trata hernia de disc este terapia fizică. Cu ajutorul unui kinetoterapeut vei face anumite exerciții specializate, supravegheate de acesta, dar și acasă, după ce le vei învăța corect. Cu ajutorul acestora îți vei îmbunătăți flexibilitatea, forța musculară, postura, iar acest lucru va fi de ajutor în susținerea mai bună a coloanei vertebrale. Exercițiile pot însemna să faci stretching, exerciții de stabilizare a trunchiului, tehnici de postură corectă, întărirea mușchilor spatelui. De asemenea, terapia manuală, cum ar fi masajul terapeutic sau manipularea vertebrală, poate fi de mult ajutor în anumite situații, în funcție de recomandarea pe care o primești de la specialist. Dacă durerile sunt destul de mari, atunci ți se vor prescrie anumite medicamente, ce au rolul inclusiv de a reduce inflamația. Așa cum am specificat în paragrafele anterioare însă, nu lua medicamente de unul singur, fără a întreba medicul. Acestea pot fi antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare, chiar și medicamentele anti-epileptice, multe dintre ele fiind eliberate doar pe bază de rețetă. De asemenea, injecțiile epidurale cu steroizi sunt recomandate în unele situații. Practic, aceste substanțe îți vor fi injectate direct în zona care înconjoară nervul afectat de hernie. Astfel, o perioada, poți scăpa de dureri, deși nu este o soluție pe termen lung. Dacă durerile sunt de nesuportat, amorțeala este din ce în ce mai frecventă, apărând poate chiar paralizia, atunci este posibil să ajungi pe masa de operație. Trebuie să reții că intervenția chirurgicală este o soluție de ultimă instanță. Șansele de recidivă însă sunt foarte mari, așa că, dacă nu ai probleme atât de mari, încearcă să vindeci hernia cu ajutorul tratamentelor menționate prima dată.

Prevenția funcționează

De multe ori este bine să înțelegem că prin anumite acțiuni putem evita apariția unei hernii de disc. Pentru asta, trebuie să fim atenți la mai mulți factori. Poziția este importantă, modul în care ridicăm greutăți, ce anume ridicăm, sporturile pe care le practicăm, controlul greutății, alimentația, fumatul…toate acestea pot influența sănătatea coloanei vertebrale. Pe lângă terapiile amintite mai sus, pentru prevenție sau ca adjuvant, poți apela la acupunctură, yoga, pilates. Sportul, adică cel în care nu este nevoie să pui presiune pe spate, este foarte indicat, în special înotul, care are rolul de a întării toți mușchii, adică pe cei care susțin coloana vertebrală.

Foto: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri