IN ACEST ARTICOL:

Sănătatea ochilor trebuie să fie o prioritate pentru tine, chiar și dacă nu te confrunți cu probleme de vedere diagnosticate! Controlul optometric periodic este cel mai simplu mijloc de monitorizare a modificărilor care pot să apară în structurile interne ale ochilor și care ar putea fi semne ale unor viitoare afecțiuni oculare.

Îți oferim în cadrul acestui material 5 recomandări pentru îngrijirea corectă a ochilor, astfel încât să ai toate informațiile și să iei decizii informate!

1. Control optometric periodic

Controlul optometric periodic contribuie la menținerea unei vederi clare și la detectarea timpurie a unor afecțiuni oculare, prevenind astfel complicații care ar putea afecta grav calitatea vieții.

În acest context, este recomandat ca toți adulții să efectueze un control optometric cel puțin o dată la doi ani, iar persoanele cu factori de risc pentru afecțiuni oculare sau cu probleme de vedere existente ar trebui să-și controleze ochii cel puțin o dată pe an. Pe de altă parte, copiii au nevoie un prim control optometric înainte de vârsta de șase luni, urmat de controale periodice pe parcursul dezvoltării lor.

Crezi că vezi bine? Programează-te pentru un test de ochi în București! Echipa de profesioniști de aici îți poate oferi o gamă largă de servicii, de la evaluarea acuității vizuale și până la diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni oculare. (1)

2. Protejarea ochilor în medii periculoase

În unele medii de lucru, există riscul expunerii la praf, substanțe chimice, particule în suspensie, lumini puternice, radiații sau alte elemente nocive. Ochelarii de protecție sunt o componentă a echipamentului de protecție în astfel de medii. Aceștia apără ochii de particulele străine și de accidente. De aceea, înainte de face orice, trebuie să te asiguri că utilizezi corect ochelarii de protecție, că aceștia sunt bine întreținuți și îți oferă o vizibilitate bună.

Expunerea la substanțe chimice, praf sau alte elemente periculoase poate duce la afecțiuni oculare grave sau chiar la pierderea vederii. (2)

3. Adoptarea măsurilor de siguranță împotriva soarelui

O expunere prelungită și repetată la soare, fără o protecție adecvată, poate duce la probleme majore de vedere, precum cataracta sau degenerescența maculară.

Ochelarii de soare se dovedesc a fi un aliat esențial în lupta împotriva radiațiilor UV nocive. Contrar opiniei populare, aceștia nu sunt doar un accesoriu la modă, ci îndeplinesc un rol deosebit de important în protejarea vederii. Persoanele care petrec mult timp în aer liber sau care sunt expuse frecvent la soare sunt mai vulnerabile la afecțiuni oculare cauzate de soare, astfel că utilizarea ochelarilor de soare devine o necesitate.

Pentru a oferi o protecție optimă, este recomandat ca ochelarii de soare să aibă următoarele caracteristici:

  • să blocheze 99 - 100% din radiațiile UVA și UVB;
  • să filtreze 75 - 90% din lumina vizibilă;
  • să aibă lentile care nu distorsionează culorile, perfect potrivite pentru forma feței tale.

Astfel, adoptarea măsurilor de siguranță împotriva soarelui contribuie semnificativ la prevenirea afecțiunilor oculare și la păstrarea vederii clare și corecte, pe termen lung. (1), (2)

4. Menținerea unui mediu de lucru sănătos

Pentru că multe persoane petrec ore bune la birou, am ales să aducem acest aspect în atenție. Postură ergonomică la birou implică poziționarea corectă a scaunului și a biroului. Acest lucru înseamnă că înălțimea scaunului și a biroului ar trebui să fie reglate, astfel încât ecranul calculatorului să se situeze la nivelul ochilor și la o distanță de braț. O astfel de distanță permite ochilor să se relaxeze și previne tensionarea lor.

De asemenea, este importantă menținerea unei distanțe adecvate între ochi și ecran pentru a preveni oboseala oculară. În plus, poți opta pentru utilizarea ochelarilor de protecție pentru calculator. Aceștia reduc cantitatea de lumină albastră care pătrunde în ochi, provenită de la dispozitivele digitale și care este dăunătoare.

Nu în ultimul rând, ar trebui să îți oferi pauze regulate de la ecran. Un mod simplu de a face acest lucru este prin aplicarea regulii 20-20-20, care sugerează că, la fiecare 20 de minute petrecute uitându-te la ecran, ar trebui să privești ceva aflat la 20 de metri distanță, pentru 20 de secunde. (1)

5. Purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact cu dioptrii

Dacă ai un viciu de refracție sau o altă problemă de vedere, pentru care ai primit prescripție de ochelari sau lentile de contact cu dioptrii, trebuie să respecți indicațiile și să utilizezi aceste dispozitive. Acest lucru înseamnă că vederea este corectată în mod adecvat, având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Utilizarea corectă a ochelarilor și a lentilelor de contact nu este de neglijat. Nu sunt doar accesorii, ci dispozitive medicale care necesită îngrijire și folosire corespunzătoare. Este important să urmezi instrucțiunile pentru curățarea și întreținerea lor. Lentilele de contact, de exemplu, trebuie înlocuite la intervale recomandate pentru a preveni infecțiile oculare.

În magazinul Lensa din Auchan Berceni ai acces la o gamă largă de servicii, inclusiv consiliere de specialitate și sfaturi personalizate. Acordă atenție calității dispozitivelor de corecție utilizate! Este esențial să alegi ochelari sau lentile de contact de calitate, pentru a te bucura de îmbunătățirea vederii și confort pe termen lung. (1), (2)

Adoptarea sfaturilor prezentate în acest material contribuie semnificativ la menținerea sănătății ochilor pe termen lung. Nu uita, este important să mergi la un control optometric periodic, pentru a depista orice problemă în stadii incipiente și a primi recomandări personalizate!

Surse de informare:

1. Eye Care - https://medlineplus.gov/eyecare.html, Accesat 15.12.2023

2. Taking Good Care of Your Eyes - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1874, Accesat 15.12.2023


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri