Arsurile pot avea diverse cauze și grade de severitate, iar modul în care intervii în primele minute de la producerea lor poate fi decisiv pentru timpul de vindecare și pentru atenuarea simptomelor. În cazul în care nu este tratată corect, orice leziune a pielii se poate infecta.
În funcție de agentul care le-a cauzat, arsurile lor fi:
- termine;
- electrice;
- chimice;
- arsuri cauzate de radiații.
În funcție de severitate, arsurile se clasifică în trei categorii.
- arsura de gradul I (epidermică, superficială): epiderma este deteriorată, pielea se înroșește, este ușor umflată și dureroasă, dar nu va avea vezicule. Cauza cea mai frecventă sunt arsurile solare;
- arsura de gradul II (dermică, superficială): epiderma și partea superficială a dermului sunt afectate, pielea este roz pal, dureroasă la atingere și pot apărea vezicule mici cu conținut lichidian sero-citrin (alb gălbui) însoțite de usturime intensă. Acestea pot fi provocate de opărire cu lichide fierbinți sau de foc;
- arsura de gradul III (dermică profundă): epidermul și dermul sunt afectate. Acest tip de arsură se caracterizează prin înroșirea pielii și apariția petelor. Tegumentul poate fi uscat sau umed, cu apariția de vezicule cu conținut sangvinolent tulbure. Deoarece terminațiile nervoase sunt de obicei distruse, acest tip de arsură este una nedureroasă;
- arsura de gradul IV (dermică totală): toate cele trei straturi ale pielii (epiderma, derma și țesutul subcutanat) sunt afectate, pielea este adesea arsă, carbonizând musculatura și vasele de sânge subiacente, iar pielea rămasă va fi uscată și albă, maro sau neagră, fără vezicule. Acest tip de arsură nu este însoțit de durere, conform medlife.ro.
Măsuri de prim-ajutor în funcție de tipul de arsură
În cazul oricărui tip de arsură trebuie intervenit rapid. Iată care sunt măsurile de prim-ajutor care se iau în general:
1. Oprirea surselor de căldură
Primul pas este să îndepărtezi sursa de căldură care cauzează arsura. Dacă este posibil, stinge flacăra sau îndepărtează obiectul încins care a provocat arsura.
2. Răcirea zonei afectate
Aplică apă rece sau o compresă rece (nu gheață direct pe rană) pe zona afectată pentru a reduce durerea și inflamația. Poți ține arsura sub jetul de apă rece timp de aproape 10-15 minute sau aplică comprese reci timp de 20 de minute.
3. Evaluarea severității
Dacă arsura este mică și superficială, de exemplu, roșie sau dureroasă, este posibil ca rata să fie tratată acasă. Dacă este o arsură gravă, este recomandat să cauți imediat asistență medicală.
4. Protejarea zonei afectate
După răcirea inițială, acoperă arsura cu un pansament steril sau cu o bucată curată de tifon pentru a proteja zona afectată împotriva contaminării și pentru a preveni infectarea.
5. Evitarea remediilor casnice
Evită să aplici pe arsură unt, ulei, pastă de dinți sau alte remedii casnice, deoarece acestea pot agrava arsura sau pot crește riscul de infecție.
6. Administrarea analgezicelor
În cazul în care durerea persistă, poți administra un analgezic, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
7. Monitorizarea și îngrijirea
Urmează îndrumările medicului în ceea ce privește îngrijirea și monitorizarea arsurii. Dacă observi semne de infectare sau dacă arsura nu se vindecă în mod adecvat, caută asistență medicală.
Este important să reții că arsurile minore pot fi tratate acasă, dar este esențial să știi când este cazul să apelezi la asistență medicală. O abordare rapidă și corectă poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la asigurarea unei recuperiră rapide și eficiente.
Foto: Shutterstock
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice