S-a vorbit mult în ultima vreme despre cazuri medicale cu final nefericit ale pacienților români – și nu numai - care au ales să se trateze la spitale din străinătate, în special din Turcia. Operații de micșorare a stomacului urmate de complicații, intervenții de chirurgie estetică eșuate, tratamente stomatologice dezamăgitoare. Am avut multe exemple negative și ar trebui să învățăm ceva din ele. Iar învățătura pe care trebuie să o tragem nu este aceea de a sta acasă (știm cu toții ce opțiuni pentru sănătate oferă România) sau de a evita complet Turcia (o țară cu mulți medici străluciți, cu merite recunoscute la nivel mondial, și cu destule spitale de top). Ar trebui să învățăm ce greșeli să nu facem atunci când ne alegem locul în care vom fi tratați.
Iată, așadar, cele mai comune erori pe care le fac pacienții când decid la ce spital din străinătate vor merge:
Aleg doar în funcție de costuri, niciun alt criteriu nu este la fel de important
Da, banii contează, fără îndoială. Dar cu toții am învățat că atât cât plătim pentru un produs/serviciu, chiar atât face. Și dacă obișnuim să spunem “suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”, ar trebui să adaptăm și varianta „suntem prea conștienți că sănătatea e tot ce avem mai de preț, ca să o subevaluăm”. Luând exemplul concret al operației de gastric sleeve, în urma căreia mulți pacienți s-au întors în stare gravă din clinici turcești, dacă o intervenție chirurgicală este prezentată ca având un cost ireal de mic, de 3, chiar 4 ori mai mic decât în alte instituții medicale, atunci trebuie să ne punem semne de întrebare. Banii nu sunt totul. Sănătatea este totul. Orice ofertă care sună prea bine ca să fie adevărată, în special ofertă medicală, trebuie tratată cu reținere și trebuie căutate rapid răspunsuri la întrebări precum de ce în alte părți costă triplu? Ce oferă exact în acest cost? Ce include pachetul de servicii medicale?
Nu se documentează îndeajuns – uneori deloc – în legătură cu spitalul sau clinica unde urmează să ajungă.
Fenomenul social media a venit și cu părți bune, dar și cu multe părți rele în viețile noastre. Multe dintre clinicile relativ obscure unde au avut loc cazuri de malpraxis în străinătate și-au racolat pacienții pe internet, în special prin reclame pe social media, cu un anunț frumos, un preț nesperat de mic și promisiuni pompoase. Oamenii s-au oprit aici cu documentarea. Le-a fost suficient. Ar fi trebuit, cu siguranță, să încerce să afle mai multe despre clinica în care urmează să fie tratați: ce autorizații are, ce competențe, ce experiență, ce tehnologii medicale, ce garanții – până la urmă – oferă că totul poate merge bine. Este bine de știut că acreditările unui spital internațional sunt extrem de importante - acreditarea face diferența între o clinică mediocră și la limita legalității unde vom merge cu multe riscuri și o instituție medicală respectată, recunoscută și verificată.
Nu știu aproape nimic despre medicul căruia îi încredințează sănătatea, chiar viața.
Majoritatea dintre noi alegem să mergem la cel mai bun doctor din domeniu în țara noastră atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate. Ne dăm peste cap, întrebăm în stânga și în dreapta, facem tot posibilul să ne punem pe lista de așteptare. De ce nu am vrea să știm mai multe și despre specialistul care urmează să ne trateze în străinătate? E drept, mare parte din cazurile de malpraxis apărute în ultima vreme în presă nu menționează numele de clinici sau doctori, dar atunci când ne alegem clinica sau doctorul putem să ne asigurăm că avem informațiile necesare despre ei. Dacă nu găsim nicăieri referințe, dacă totul este o mare necunoscută nu ne aruncăm din cauza punctului 1. În cazul particular al Turciei, această țară are medici absolut străluciți, marea lor parte școliți în America, mulți dintre ei pionieri – inventatori ai unor tehnici speciale, ai unor abordări aparte, recunoscuți de lumea medicală internațională și recompensați cu numeroase premii și titulaturi. Trebuie doar căutați.
Nu au încercat să afle înainte experiențe ale altor pacienți – multumiți sau nemultumiți.
Sistemul de recomandări este extrem de puternic în medicină, iar testimonialele altor pacienți sunt un factor important în alegerile pe care le facem. Dacă aceste așa-numite reviews sunt suspendate de către clinică pe rețelele sociale, iar testimoniale puse la dispoziție de aceasta nu există, vom avea mereu la îndemnână clasicul Google care să ne spună ce se știe despre locul cu pricina. Ar trebui să consultăm măcar 3 păreri de pacienți înainte să putem spune cu inima împăcată da, aici merg!
Nu compară clinica sau spitalul respectiv cu instituțiile medicale de top din țara respectivă.
Când alegem între spitalele din București, din România, mereu facem comparații, mereu aflăm tot ceea ce trebuie aflat și ne facem o idee despre cea mai bună opțiune. Este exact ceea ce e indicat să facem și când căutăm un spital în străinătate. Ok, am găsit o ofertă care ne surâde de la clinica X, dar ce alte clinici mai există în țara respectivă? De ce este clinica Y pe primul loc în topul încrederii? De ce o aleg zeci de mii de pacienți străini? Ea ce oferă? Unde merg cei mai mulți români atunci când vor servicii de calitate medicală în Turcia?
Recapitulând, nu ne oprim la prima clinică, nu ne lăsăm orbiți de preț și nu încetăm să punem întrebări ca să fim convinși că am ales corect. Partea neplăcută când vine vorba despre sănătate este că nu avem cum să alegem de mai multe ori. Să o facem înțelept.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară