„În sezonul rece, știm deja, acumulăm carențe de vitamine, toxine care se cer eliminate și o stare de oboseală generală. Primăvara nu aduce doar soare și temperaturi calde, ci și astenia de primăvară, împreună cu o slăbiciune fizică și psihică manifestată în special la vârstele extreme. Astenia apare din cauza lipsei de expunere la lumina naturală, lipsa de mișcare, dar și din cauza alimentației care este mai puțin bagată în nutrienți din cauza faptului că avem la dispoziție mai puține fructe și legume în stare crudă.”, explică Wasim Nazer, specialist Nutriție.
Alimente care combat astenia de primăvară
Ca să vină în ajutorul nostru, Wasim Nazer elaborează o listă de alimente care dacă sunt consumate frecvent reușesc să combată efectele negative ale asteniei de primăvară.
Spanacul – recomandat împotriva asteniei datorită numărului impresionant de vitamine, săruri minerale, fibre și proteine. Vitamina C din acest aliment ajută la oxigenarea organismului și a creierului pentru a te simți revigorat în fiecare zi.
Ciocolata neagră – studiile arată că 45 de grame de produs consumat în fiecare zi, timp de două luni, combat oboseala cronică.
Polifenolii din această ciocolată încurajează producția de serotonină din creier, substanță care conduce la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea oboselii.
Ceai – L-teanina conținută de ceai combate astenia de primăvară. Trei cești de ceai pe zi îmbunătățesc vigilența, memoria și timpul de reacție, în timp ce combat oboseala.
Seminte de dovleac – deficitul de magneziu poate fi combătut prin simplul consum a cel puțin un sfert de ceașcă de semințe de dovleac pe zi. Este demonstrat faptul că deficitul de magneziu acutizează simptomele asteniei de primăvară.
Cereale integrale – carbohidrații care se găsesc în cerealele integrale sunt cei care luptă împotriva asteniei de primăvară.
Cu toate că majoritatea persoanelor se feresc să includă carbohidrați în dieta lor, adevărul este că aceștia sunt esențiali pentru creșterea nivelului de energie din organism.
Nuci – bogate în acizi grași Omega 3. Nu numai că acestea sunt grăsimi sănătoase pentru organism, dar și contracarează oboseala și ameliorează simptomele de depresie ușoară.
„Măriți aportul zilnic de Omega 3 cu o porție de 1/4 ceașcă de nuci (care conține aproximativ 190 de calorii).”, conchide nutriționistul Wasim Nazer.
Ce alimente să mănânci ca să treci mai ușor peste astenia de primăvară
Perioada în care astenia de primăvară își va face simțită prezența în viețile noastre se apropie cu pași repezi. Știm deja că simptomele asteniei de primăvară sunt clasicele dureri de cap, stare de oboseală cronică, anxietate, toate acestea fiind neplăceri provocate de sedentarismul, alimentația nesănătoasă și lipsa expunerii la lumină naturală, situații des întâlnite în sezonul rece.
- ALTE ARTICOLE DESPRE:
- alimentatie sanatoasa
- nutritie
- nutritionist
- primavara
- wasim nazer
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural