Infarctul miocardic poate fi o experiență groaznică atât pentru persoana afectată, cât și pentru cei din jurul ei. Însă, prin recunoașterea rapidă a simptomelor și acțiunea promptă și eficientă, putem crește șansele de supraviețuire și de recuperare. Trebuie să fim pregătiți să acționăm rapid și să acordăm sprijinul necesar în caz de infarct.
1. Recunoașterea simptomelor
Primul pas în gestionarea unui infarct este recunoașterea simptomelor, care pot include:
- durere sau disconfort în piept, ce poate fi descrisă ca o presiune sau senzație de arsură;
- durere care se poate extinde în alte părți ale corpului, cum ar fi brațe, spate, gât, maxilar sau stomac;
- respirație dificilă;
- transpirație excesivă;
- grețuri sau vărsături;
- amorțeală sau slăbiciune în brațe, spate, gât, mandibulă sau stomac;
- împleticirea cuvintelor, incoerență;
2. Apelul rapid la 112
În cazul în care observați oricare dintre simptomele enumerate mai sus la dumneavoastră sau la cineva din jur, apelați imediat la 112. Timpul este prețios în cazul unui infarct, iar intervenția medicală prmptă poate reduce riscul de complicații și poate salva vieți.
3. Odihnă și confort
În timp ce așteptați ajutorul medical să sosească, asigurați persoana afectată de infarct că sunteți acolo pentru ea și încercați să o mențineți calmă și într-un loc confortabil. Ajutați-o să se așeze sau să se întindă într-o poziție confortabilă și mai ales asigurați-vă că primește aer proaspăt.
4. Monitorizarea constantă a stării
Până când ajunge ajutorul medical, monitorizați constant starea persoanei afectate. Fiți atent la schimbările de respirație, culoarea pielii și gradul de conștiență. Dacă apare pierderea conștienței sau oprirea respirației, este vital să acționați rapid și să începeți resuscitarea cardio-pulmonară, dacă sunteți instruit în acest caz.
5. Pregătirea pentru intervenția medicilor
Atunci când echipajul medical sosește la locul cu pricina, oferiți specialiștilor informații clare despre simptomele observate și spuneți-le ce măsuri ați luat până la momentul respectiv. De asemenea, fiți pregătiți să răspundeți la întrebări și să oferiți sprijin suplimentar, dacă este cazul.
Foto: Shutterstock.com
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri