27 Martie 2024 publicat în Sanatate 16 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Colagenul este o proteină foarte importantă în procesul de îmbătrânire, deoarece influențează proprietățile structurale, mecanice, organizaționale și de construcție a țesuturilor din corp. Colagenul reprezintă o parte semnificativă din cartilaj, conferindu-i rezistență, elasticitate si flexibilitate. Schimbările în structura sau descompunerea colagenului pot contribui la dezvoltarea și progresia artrozei.

Dr. Dan Valentin Anghelescu, medic primar ortopedie si traumatologie

Ce este colagenul?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman. Colagen este o componentă cheie a țesuturilor conjunctive, cum ar fi tendoanele, ligamentele, pielea și oasele. Acesta ofera structură și rezistență diferitelor părți ale corpului, contribuind la elasticitatea și fermitatea acestora.

In tarile dezvoltate, cresterea sperantei de viata a populatiei aduce cu ea si fenomenul de senescenta. Acest fenomen reprezinta imbatranirea biologica a organismului iar la nivel molecular reprezinta scaderea multiplicarii celulelor. Pentru articulatii, fenomenul de senescenta inseamna pierderea elasticitatii cartilajului, meniscurilor si ligamentelor si degradarea lor progresiva.

Colagenul este o proteină foarte importantă în procesul de îmbătrânire, deoarece influențează proprietățile structurale, mecanice, organizaționale și de construcție a țesuturilor din corp. Colagenul reprezintă o parte semnificativă din cartilaj, conferindu-i rezistență, elasticitate si flexibilitate. Schimbările în structura sau descompunerea colagenului pot contribui la dezvoltarea și progresia artrozei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Colagenul – secretul rutinei tale de skincare! Importanța colagenului pentru piele și sănătate Dietele vegane sau vegetariene pot afecta colagenul din piele. Cât te ajută produsele cosmetice să refaci elasticitatea pielii? Serumul NIVEA Q10 Dual Action: Cu ingredientul inovativ GLYCOSTOP, previne și reduce ridurile cauzate de zahăr

Rolul colagenului in sanatatea sistemului musculo-scheletic

Scăderea colagenului în țesuturile osteoarticulare este un proces fiziologic complex, influențat de mai multi factori precum îmbătrânirea, modificările hormonale, excesul de greutate, inflamația, lipsa de mișcare, suprasolicitarea mecanică și deteriorarea articulațiilor.

Rolurile benefice ale colagenului asupra articulatiilor pot fi:

  • scaderea inflamatiei
  • reparare musculo-tendinoasa dupa efort fizic intens
  • cresterea masei musculare
  • reducerea durerii articulare
  • mentinerea elasticitatii cartilajului articular
  • mentinerea rezistentei si intarzierea demineralizarii oaselor

Un efect indirect de protectie pentru articulatii il reprezinta posibila scadere ponderala asociata cu suplimentele de colagen. Efectul suplimentelor cu colagen legate de satietate si reducerea depozitelor de grasime din organism sunt extrem de benefice pentru reducerea presiunii din articulatii.

Ivatherm lansează primul său supliment alimentar pentru o piele fermă și elastică Un nou trend în estetică: În loc să corectăm problemele după ce apar, le prevenim înainte să devină vizibile Dermatologii avertizează: Zahărul poate accelera ridurile și îmbătrânirea pielii

In ce alimente gasim colagenul?

Colagenul se gaseste in alimente de origine animala, in special cartilaje, tesut conjunctiv, oase, piele, etc.

  • supa/bulionul de oase
  • pielea de pui
  • pielea de vita sau porc (sorici)
  • peste cu piele groasa (somon)
  • gelatina
  • oua
  • carne de pe oase (coaste, copane de pui, rasol de vita, ciolan de porc)
  • organe (inima, rinichi, ficat, etc.)

O dieta variata, incluzand si astfel de alimente creste absorbtia colagenului de buna calitate in mod natural.

Ce suplimente cu colagen exista?

Suplimentele nutritive cu colagen se impart in:

  • suplimente de colagen nativ
  • suplimente de colagen hidrolizat

Ambele variante au avantaje si dezavantaje. Colagenul nativ se absoarbe mai putin intestinal dar are efecte similare cu colagenul consumat din natura. In schimb, varianta mai des utilizata este colagenul hidrolizat care are o bioabsorbtie superioara si se gaseste in multe suplimente de diverse forme.

Bucură-te de un păr cu un plus de volum cu OGX® gama Biotin & Collagen! Activi cosmetici populari în produsele pentru ten FOREO lansează SUPERCHARGED™ Barrier Restoring Essence Mist – secretul pentru o piele tânără și luminoasă

Suplimentele de colagen pot fi sub forma de:

  • pudra
  • capsule
  • batoane
  • lichida

Utilizarea suplimentelor cu colagen pot aduce îmbunătățiri semnificative în sănătatea articulatiilor si muschilor, la persoanele active.

Efectele generale asupra organismului sunt de la creșterea masei musculare și prevenirea pierderii osoase, până la ameliorarea durerilor articulare și îmbunătățirea aspectului pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.

Este ideal daca se incepe un program de conditionare fizica generala, de schimbare a stilului de viata sedentar, combinat cu modificarea dietei si suplimentare nutritiva cu colagen si alte suplimente, in functie de necesitatile fiecaruia.

In general, inainte de orice modificare semnificativa a stilului de viata si a unei cure de suplimente nutritive trebuie consultat medicul pentru o tranzitie cat mai armonioasa si lipsita de riscuri pentru sanatate.

Rutina esențială de îngrijire a tenului în funcție de vârstă – Recomandări prețioase Rutina esențială de îngrijire a tenului în funcție de vârstă – Recomandări prețioase Măștile de față tip șervețel: Cel mai simplu și accesibil răsfăț pentru tenul tău

Foto fr si main: supwach tongchaidach /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri