Purtarea aparatului dentar este un proces de durată și, deși rezultatele sunt spectaculoase, este extrem de important să acorzi o atenție sporită igienei dentare. Riscul apariției cariilor dentare este mai crescut, deoarece resturile alimentare pot rămâne cantonate la nivelul brackeților și pot degrada smalțul dentar.
Dacă și tu porți aparat dentar fix, citește articolul și descoperă care sunt cele mai potrivite sfaturi pentru a-ți îngriji corect dinții și pentru a te bucura la sfârșitul tratamentului nu doar de un zâmbet frumos, dar și sănătos.
Aparat dentar: tipuri și beneficii
În prezent, există mai multe tipuri de aparate ortodontice, iar alegerea acestuia se face împreună cu medicul stomatolog, în funcție de nevoile pacientului:
- aparat dentar metalic;
- aparat dentar ceramic;
- aparat dentar din safir;
- aparat dentar lingual;
- aparat dentar mobil sau invizibil.
Cea mai populară variată de tratament este aparatul dentar metalic, care constă în aplicarea brackeților metalici pe suprafața dintelui și conectarea acestora prin arcuri ortodontice. Arcurile au rolul de a exercita presiune asupra dinților, astfel încât să realizeze deplasarea cu blândețe a acestora, pentru a asigura alinierea corectă.
Arcurile ortodontice sunt esențiale pentru obținerea rezultatelor dorite, acestea prezentând următoarele beneficii:
- aliniază treptat dinții;
- corectează mușcătura (ocluzia);
- cresc eficiența tratamentului;
- pot fi ajustate, pentru un disconfort cât mai redus;
- previn revenirea dinților în poziția inițială.
4 sfaturi practice pentru îmbunătățirea igienei orale atunci când porți aparat dentar fix
Igiena dinților pe parcursul purtării aparatului dentar fix poate reprezenta o provocare pentru multe persoane. Deși pare a fi mai greu de realizat, prin respectarea anumitor indicații, îți poți menține dinții sănătoși.
1.Alege periuța de dinți potrivită
Optează pentru o periuță de dinți cu peri moi. Astfel, îți protejezi smalțul dentar, în timp ce cureți eficient placa bacteriană de pe suprafața dinților. Ideal este să folosești o periuță electrică sau sonică. Aceasta are o eficiență mai ridicată, îndepărtând mai multă placă bacteriană, comparativ cu o periuță manuală.
De asemenea, este util să alegi o periuță care include și un cap de perie interdentară. În acest mod, poți curăța cu ușurință zonele greu accesibile, precum spațiile interdentare dintre brackeți, arcuri sau zona șanțului gingival.
2.Folosește dușul bucal
Este recomandat să utilizezi dușul bucal după fiecare masă, pentru a elimina resturile alimentare care rămân în spațiile interdentare sau la nivelul aparatului dentar.
Aproximativ 30% din placa bacteriană se formează la nivelul spațiilor interdentare, unde periuța nu poate pătrunde. Astfel, prin utilizarea dușului bucal, resturile și placa bacteriană sunt îndepărtate pentru o igienă cât mai corectă și completă.
Dacă nu ai mai folosit până acum dușul bucal, alege unul care să aibă mai multe trepte de viteză. Începe cu cea mai mică viteză, pentru a te obișnui, iar progresiv, poți crește viteza până la nivelul la care te simți confortabil.
3.Spală-te pe dinți după fiecare masă
În mod normal, spălatul dinților este suficient dacă se realizează de două ori pe zi. În cazul purtării aparatului dentar, igienizarea dinților trebuie să fie efectuată după fiecare masă.
Folosește o pastă de dinți cu fluor și minerale, care să participe la protejarea smalțului dentar. Acordă atenție fiecărei zone a aparatului dentar și a dinților, astfel încât să eviți formarea plăcii bacteriene și a tartrului. La finalul periajului, poți clăti cavitatea bucală cu apă de gură.
4.Evită alimentele dure
Alimentele consumate influențează puternic durabilitatea aparatului dentar. Așadar, evită consumul alimentelor dure (nuci, semințe), care pot fisura componentele aparatului, precum și a celor lipicioase (jeleuri, dulciuri). De asemenea, atât pentru protejarea dentiției, cât și a aparatului ortodontic, renunță la obiceiul de:
- a desface ambalaje sau sticle cu dinții;
- a roade unghiile sau creioanele;
- a scrâșni dinții - dacă te confrunți cu bruxism, întreabă medicul stomatolog ce este de făcut.
Îngrijirea corectă a dinților în timpul purtării aparatului dentar influențează rezultatele acestui tratament. Chiar dacă pare dificil de realizat, sfaturile menționate în acest articol nu sunt imposibil de implementat. Pentru a te asigura că faci tot ce e mai bine pentru dinții tăi, întreabă medicul stomatolog și află de la acesta ce obiceiuri de igienă sunt potrivite pentru tine. Mergi periodic la control și a grijă de dinții și zâmbetul tău.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară