15 Mai 2024 publicat în Sanatate 17 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Guta este un diagnostic des întâlnit în rândul populației moderne, specialiștii susținând că principalii factori favorizanți în apariția acestei patologii sunt consumul de proteine și consumul de bere, alimente bogate în purine. Din punct de vedere medical, cărțile spun despre gută că este artrită inflamatorie, care se caracterizează prin episoade dureroase la nivelul articulaţiilor, din cauza depunerii de acid uric la nivelul ţesuturilor şi articulaţiilor. Acest diagnostic este întâlnit, în special, în cazul bărbaților.

„Primul semn care apare atunci când vorbim despre gută este durerea locală intensă, apărută în timpul nopţii, însoţită de edem, eritem, inflamaţie şi impotenţă funcţională a articulaţiei. De asemenea, mai pot apărea pruritul, exfolierea pielii şi senzaţia de arsură. Cele mai frecvente articulaţii afectate sunt cele ale degetului mare de la picior, ale gleznei sau genunchiului, dar şi articulaţiile interfalangiene şi coatele.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Organismul produce acid uric prin descompunerea de purine, substanţe care se găsesc în organism, dar şi în anumite alimente, în special carne roșie, fructe de mare, bere. Diagnosticul se pune în urma examenului clinic local al articulaţiei, atunci când apar dureri severe, rapid instalate, edem şi roşeaţa tegumentului. Se completează diagnosticul cu analiza lichidului sinovial şi se fac teste prin care se măsoară nivelul acidului uric seric şi urinar. Examenul radiologie este util pentru identificarea gutei cronice, unde apar modificări la nivelul oaselor.

„Există o serie de reguli simple care ajută pacienții să preîntâmpine apariția gutei sau să oprească reapariția ei:

1. Evitaţi sedentarismul şi menţineţi-vă o greutate normală.

2. Hidrataţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool, care influenţează declanşarea unei crize de gută.

3. Adoptaţi o dietă corespunzătoare, bogată în legume, fructe, şi reduceţi consumul de carne şi fructe de mare.”, explică specialistul.


Tratamentul optim în cazul diagnosticului de gută:

„Tratamentul specific pentru gută depinde de stadiul bolii. Tratamentul atacului de gută urmăreşte rezolvarea şi prevenirea unor noi atacuri şi este diferit de profilaxia recidivelor. Mai mult decât atât, trebuie monitorizat periodic şi ajustat în funcţie de nivelul acidului uric. Studiile au arătat faptul că, fără tratament, crizele de gută se ameliorează în câteva zile, dar mai mult de 60% dintre pacienţi au avut recăderi în decurs de un an. Iar aceste crize acute de gută evoluează, în timp, în gută cronică. Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care reduc simptomele şi care elimină cauzele bolii.”, conchide medicul ortoped Tarek Nazer.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri