IN ACEST ARTICOL:

Cancerul de piele se dezvoltă atunci când celulele pielii încep să se înmulțească necontrolat, proces ce poate cauza apariția formațiunilor tumorale. Dezvoltarea acestei afecțiuni oncologice se produce, de obicei, în celulele epidermei, stratul exterior al pielii. 

Impactul cancerului de piele asupra organismului poate fi devastator. Dacă nu este tratat, cancerul de piele se poate răspândi în alte părți ale corpului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate grave și potențial letale. Detectarea precoce a acestui tip de cancer este esențială pentru succesul tratamentului specific.

Tipuri de cancer de piele

Există trei tipuri principale de cancer de piele:

  • melanomul - cel mai agresiv tip de cancer de piele, dezvoltat în melanocite, celulele responsabile de producerea melaninei, pigmentul care ne dă culoarea pielii; poate apărea oriunde pe corp, sub aspectul unei alunițe noi sau al unei alunițe existente care își schimbă culoarea, dimensiunea sau forma;
  • carcinomul bazocelular - cel mai frecvent tip de cancer de piele; apare adesea în zonele expuse la soare, cum ar fi fața și gâtul, dezvoltându-se în celulele bazale ale pielii; tinde să crească lent și rareori se răspândește în alte părți ale corpului;
  • carcinomul spinocelular - al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, dezvoltat în celulele scuamoase ale acestui organ; deși este mai puțin frecvent decât carcinomul bazocelular, cel spinocelular este asociat unui risc mai mare de răspândire către alte părți ale corpului.

Vezi oferta de servicii medicale oncologice a Spitalului Memorial Băneasa, pentru evaluarea semnelor de pe suprafața pielii cu potențial de risc cancerigen!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cât de bine îți cunoști sânii? Semnele subtile, mai puțin cunoscute, ale cancerului de sân Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele Dr. Tiberiu Tebeică, medic primar anatomopatolog: Avem mulți pacienți care vin în stadii avansate pentru că au auzit că de la biopsie faci cancer

Cauzele dezvoltării cancerului de piele

Una dintre principalele cauze ale cancerului de piele este expunerea prelungită și repetată la radiațiile ultraviolete (UV), fie că provin de la soare, sau de la lămpile de bronzat. Aceste radiații pot provoca daune celulare care, în timp, pot deveni maligne, adică pot duce la apariția cancerului de piele.

Totuși, nu doar expunerea la soare poate duce la dezvoltarea acestei boli, fiind vorba și de o componentă genetică. Unele persoane sunt mai predispuse la cancerul de piele din cauza caracteristicilor lor genetice:

  • pielea deschisă la culoare;
  • părul blond sau cu tente roșiatice;
  • ochii albaștri sau verzi;
  • prezența unui număr mare de alunițe sau pistrui.

De asemenea, istoricul familial este un alt factor de risc important. Dacă un membru al familiei tale s-a confruntat cu această afecțiune oncologică, ești expus unui risc mult mai mare de a face cancer de piele.

Grăsimea abdominală poate cauza grave probleme de sănătate. Cori Grămescu dezvăluie planul revoluționar prin care poți slabi 30 de cm în talie în 6 luni Cori Grămescu dezvăluie planul revoluționar prin care slăbești 30 de cm în talie în 6 luni Primark donează peste 1 milion EUR organizațiilor caritabile de luptă împotriva cancerului de sân

Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi arsenicul și anumite tipuri de uleiuri industriale, poate crește, de asemenea, riscul de cancer de piele. În plus, fumatul, imunosupresia și infecțiile virale, cum ar fi cele cu HPV, sunt alți factori de risc asociați cu această afecțiune.

Manifestări frecvente ale acestui tip de cancer

Cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer, iar identificarea timpurie a simptomelor este esențială pentru un tratament reușit. Simptome cancer de piele:

  • modificări ale alunițelor sau ale petelor de pe piele;
  • apariția de scuame;
  • posibile sângerări la nivelul acestora;
  • leziuni care tind să nu se mai vindece.

Este important de menționat că semnele pot varia în funcție de tipul de cancer de piele. De exemplu, melanomul poate fi asociat cu alunițe mari, neregulate, cu multiple culori, în timp ce carcinomul bazocelular poate apărea ca o umflătură roșie, lucioasă sau ca o rană care nu se vindecă.

Top 5 leacuri „băbești” care poți fi folositoare împotriva căderii părului Medic dermatolog, despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice Care sunt principalele inovații laser în îngrijirea pielii? Află care sunt cele mai eficiente tratamente de la Dr. Dana Miricioiu

Există anumite semne de avertizare pe care oamenii ar trebui să le ia în considerare în mod special. Acestea includ apariția de noi alunițe după vârsta de 20 de ani, modificările rapide ale unei alunițe existente sau apariția de simptome neobișnuite, cum ar fi pruritul sau durerea.

Este esențial ca, în cazul în care o persoană observă oricare dintre aceste semne, să se consulte cu un medic. Un diagnostic precoce poate face diferența între un tratament reușit și unul nereușit.

Cancerul de piele: diagnostic și tratament

Diagnosticarea cancerului de piele reprezintă un proces meticulos, bazat pe etape, esențial în stabilirea planului de tratament adecvat:

  • examinarea fizică a pielii - în acest scop, poate fi utilizat un dermatoscop, instrument specializat care permite examinarea detaliată a pielii; dacă există suspiciuni privind existența unor celule canceroase, este indicată efectuarea unei biopsii pentru confirmarea diagnosticului.
  • realizarea unei biopsii - medicul îndepărtează o porțiune de țesut din zona suspectă, pentru a fi analizată la microscop; în funcție de localizarea și dimensiunea leziunii, pot fi utilizate diferite tipuri de biopsie, cum ar fi biopsia excizională, biopsia incizională sau biopsia cu ac fin.

Odată confirmat diagnosticul, se stabilește planul de tratament. Opțiunile variază în funcție de tipul de cancer de piele, stadiul de dezvoltare și starea generală de sănătate a pacientului. Tratamentul pentru cancer de piele pot include:

Premieră națională: dermatoscopie digitală asistată AI, disponibilă pentru pacienții din România în Spitalul Bioderm Lipoaspirația asistată laser: Inovație în estetica corporală, cu rezultate permanente Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele frumusetii autentice alaturi de Teoxane
  • intervenția chirurgicală;
  • radioterapia;
  • chimioterapia;
  • imunoterapia;
  • terapia țintită.

După încheierea tratamentului, urmărirea evoluției pacientului este esențială. Acest proces implică

  • realizarea de controale medicale regulate;
  • autoexaminarea pielii și monitorizarea atentă a zonelor cu risc de recurență.

Prevenirea apariției cancerului de piele

Protecția solară adecvată este esențială. Indiferent de caracteristicile pielii, orice persoană trebuie să utilizeze soluții cu un factor de protecție ridicat, să poarte haine cu protecție UV și să evite soarele în orele de vârf.

Verificarea regulată a pielii este, de asemenea, vitală pentru identificarea timpurie a cancerului de piele. Autoexaminarea pielii implică verificarea întregului corp pentru alunițe sau pete care s-au schimbat în dimensiune, formă, culoare sau textură. Orice modificare suspectă ar trebui să determine o vizită la medic.

Carmen Tănase și secretul tinereții dezvăluit de dr. Dana Miricioiu: Injectările cu acid hialuronic Fructele de sezon sunt elixir de sănătate! Iată ce beneficii au pentru organism. Nu știai acest lucru despre cireșe! Majda a apelat la medicul chirurg estetician, Dana Miricioiu, pentru a scăpa definitiv de depozitele localizate de grăsime

Practicarea unui stil de viață sănătos este un alt factor important în prevenirea cancerului de piele. Alimentația sănătoasă, evitarea fumatului și exercițiile fizice regulat sunt doar câteva dintre elementele care pot contribui la menținerea sănătății pielii.

Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască evaluarea medicală de specialitate. Dacă observi modificări suspecte ale alunițelor de pe corp, sau apariția unor semne suspecte pe suprafața pielii, programează-te pentru o consultație dermatologică la Spitalul Memorial Băneasa!

SURSE:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15818-skin-cancer

https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/understanding-skin-cancer-basics

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie” Screeningul cancerului de prostată: Testul Stockholm3 îmbunătățește diagnosticarea cu 22% și reduce necesitatea biopsiilor cu 76

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri