IN ACEST ARTICOL:

Majoritatea oamenilor cred că fertilizarea in vitro (FIV) este doar o procedură care ajută femeile cu infertilitate să rămână însărcinate, însă FIV nu are rol doar în a trata infertilitatea. În ziua de azi, cuplurile încearcă FIV chiar și după 40 de ani, rata sa de succes fiind însă afectată în cazul în care femeia are vârsta peste 35 de ani. Unele cupluri au nevoie să facă mai multe cicluri de fertilizare în vitro (FIV) înainte de a obține o sarcină.

Totuși, în medie, rezultatele arată că 70% dintre cazurile de FIV pot obține o sarcină după prima încercare. Asta este probabil și motivul pentru care tehnica de reproducere asistată FIV a devenit atât de populară în multe țări ale lumii.

Cum poate ajuta medicul specialist în fertilitate cuplurile cu dificultăți de concepție

Medicii au un rol important în viața fiecărui cuplu cu probleme de fertilitate, care intenționează să-și întemeieze o familie, respectiv să aibă un copil. Pentru abordarea problemelor de fertilitate se poate discuta cu medici specialiști în fertilitate de la clinici care oferă servicii de fertilizare in vitro.

Acești specialiști nu sunt ca ginecologii obișnuiți, care se ocupă de controale regulate și realizarea unor investigații în scopul de a depista posibile cauze ale dificultății de a concepe o sarcină pe cale naturală. Un specialist în fertilitate are studii în domeniul ginecologiei, o pregătire extinsă în probleme de fertilitate și în domeniul endocrinologiei reproductive și al infertilității.

FIV – soluția pentru cuplurile cu probleme de fertilitate, pentru a-și îndeplini visul de a deveni părinți

Cuplurile care vor să obțină o sarcină sau care au anumite probleme de fertilitate, trebuie să apeleze la un medic specialist în fertilitate. În prezent, procedura de reproduce asistată medicală numită fertilizarea in vitro (FIV) este recomandată de medici cuplurilor cu probleme de a concepe pe cale naturală și care presupune fecundarea ovulului cu spermatozoidul, în afara corpului femeii, într-un laborator specializat.

Scopul FIV este de a ajuta cuplurile cu probleme de fertilitate sau care nu pot concepe pe cale naturală, să obțină o sarcină.

Aspecte importante privin tratamentul de fertilitate în 2024

Un prim pas în procesul FIV este stimularea ovariană, care implică administrarea de medicamente pentru fertilitate, care pot stimula ovarele să producă ovule. Această opțiune este bună pentru femeile care au nivelurile de AMH scăzute (ce indică o scădere a fertilității). Un nivel ridicat de AMH arată că rezerva ovariană este mare.

Un alt progres în tratamentul de fertilitate este conservarea prin congelare a ovulelor fecundate și a embrionilor de înaltă calitate, în scopul de a optimiza șansele unei sarcini de succes pe viitor.

Prin screening genetic preimplantare (PGS) se verifică genele, celulele, cromozomii embrionilor și se obține o analiză genetică mai complexă, care poate îmbunătăți ratele de succes ale sarcinilor.

O altă tehnică specială în FIV este selecția unui spermatozoid de calitate, de mărime adecvată, care se injectează în ovul. Această tehnică IMSI este aplicată de medici specialiști în fertilitate, la clinicile de fertilizare in vitro, deoarece permite obținerea unor avantaje, precum: evaluarea spermei, analiza structurii acesteia.

Și diagnosticul genetic preimplantator (PGD) este important, el reprezintă testarea pentru anumite defecte genetice a embrionilor obținuți prin FIV. Tehnica este utilizată atunci când ambii părinți au un marker genetic ce ar putea duce la o boală genetică la copil. De asemenea, PGD se aplică la cuplurile care au deja un copil cu probleme de sănătate, afectat de o boală genetică.

În prezent, PGD se folosește în clinici medicale de specialitate, în scopul de a asigura succesul FIV și obținerea unui bebeluș sănătos. Unele persoane pot fi cu tulburări cromozomiale, tulburări genetice și altele. În plus, unele femei pot avea pierderi recurente ale sarcinii, vârsta maternă înaintată, eșecuri FIV recurente și de aceea optează pentru diagnosticul genetic preimplantator. În clinicile de specialitate, PGD este o tehnică prin care se pot testa anumite afecțiuni genetice și se face înainte de implantare.

Sursa foto: freepik.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri