Dr. Dan Mitrea: Sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale. Cum se tratează tumorile cerebrale și ce terapii noi au înregistrat rezultate remarcabile în testele clinice?

IN ACEST ARTICOL:

Tratarea tumorilor cerebrale necesită o abordare integrată și personalizată, cu implicarea unei echipe multidisciplinare formată din mai mulți specialiști: neurologi (neuro-oncolog) neurochirurgi, neuropatologi, radioterapeuți, radiologi, geneticieni, psihologi, specialiști in recuperare medicala.

Tumorile cerebrale reprezintă mase de celule care se dezvoltă anormal și necontrolat la nivelul creierului. Simptomele pot varia semnificativ de la un pacient la altul, incluzând dureri de cap persistente, greață, vărsături, somnolență, crize epileptice dar și deficite neurologice focale, cum ar fi: tulburări de vedere, scăderea forței musculare sau tulburări de limbaj, tulburări de memorie, tulburări de comportament.

8 iunie, Ziua Internațională de Conștientizare a Tumorii Cerebrale

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Tumorii Cerebrale, dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu specializare în neuro-oncologie, subliniază importanța diagnosticării precoce și a abordării multidisciplinare în gestionarea și tratarea tumorilor cerebrale.

Simptomele tumorilor cerebrale pot varia semnificativ de la un pacient la altul, fiind influențate de localizarea acestora în sistemul nervos central și de subtipul tumorilor. În România, incidența tumorilor cerebrale primare este estimată la 6 cazuri la 100.000 de locuitori, dintre care aproximativ 3 cazuri sunt tumori agresive. Până în prezent, sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale.

O diagnosticare corectă și o abordare terapeutică adaptată tipului de tumoră influențează considerabil evoluția bolii și, mai ales, calitatea vieții pacientului. Managementul persoanelor cu tumori cerebrale este realizat de echipe multidisciplinare, cu experiență în domeniul neuro-oncologiei.” afirmă dr. Dan Mitrea, co-fondator al Clinicii Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București.

Cum se diagnostichează tumorile cerebrale?

Diagnosticarea tumorilor cerebrale presupune câteva etape importante:

  1. Evaluare clinică pentru încadrarea datelor anamnestice, a datelor clinice si istoric medical
  2. Evaluare imagistică – IRM-ul cerebral este folosit atât în diagnostic, cât și în monitorizarea evoluției bolii. Procedura este complet non-invazivă, nu implică iradiere iar protocoale de investigație sunt adaptate și personalizate de către medicul neuroradiolog.
  3. Prelevarea probei de țesut. Această intervenție este importantă în procesul de diagnosticare a tumorii cerebrale și presupune colectarea unui eșantion de țesut tumoral de la nivel cerebral.
  4. Testare histopatologică, imunohistochimică și biologie moleculară: stabilește diagnosticul, gradul de agresivitate precum și posibile ținte de tratament. Acest proces este important în diagnostic, trasarea pașilor de tratament, oferind totodată și un posibil prognostic al evoluției bolii.

Rolul echipei multidisciplinare în tratarea tumorilor cerebrale

Tratamentul optim al tumorilor cerebrale necesită implicarea unei echipe multidisciplinare de specialiști cu experiență în diagnosticarea și tratarea tumorilor cerebrale. Echipa este formată din:

  • Neurolog/Neuro-oncolog
  • Neurochirurg
  • Radioterapeut
  • Anatomopatolog/ Neuropatolog
  • Radiolog
  • Genetician
  • Psiholog
  • Medic de recuperare

Fiecare caz de tumoră cerebrală este unic, iar planul de tratament este personalizat în funcție de localizarea tumorii, mărimea și extinderea acesteia, gradul de agresivitate și starea generală a pacientului. Deciziile terapeutice pentru fiecare caz de tumoră cerebrală se iau în cadrul echipei multidisciplinare și pot implica tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau în anumite situații participarea în studii clinice, în cazul în care acestea sunt disponibile,” adaugă dr. Dan Mitrea.

Noi terapii experimentale în tratarea glioblastomului

Cea mai frecventă tumoră cerebrală malignă este glioblastomul – 47% din totalul tumorilor primare maligne ale creierului. Metodele utilizate împotriva acestui tip de cancer au un impact limitat și de scurtă durată în cazul glioblastomului. Însă, în ultimul an, mai multe echipe de cercetători lucrează la îmbunătățirea metodelor de tratament existente și chiar la dezvoltarea de noi terapii care își propun să crească eficacitatea tratamentului împotriva glioblastomului.

Imunoterapie personalizată și localizată

O altă arie de cercetare se concentrează pe îmbunătățirea imunoterapiei împotriva glioblastomului. Un studiu recent, publicat în New England Journal of Medicine and Nature Medicine, a demonstrat că livrarea în lichidul cefalorahidian a celulelor imune modificate poate duce la regresia tumorii. În cadrul studiului elaborat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania, se prezintă inclusiv exemple de îmbunătățiri radicale. Astfel, în cazul unui pacient, această metodă a dus la micșorarea tumorii cu aproape 20% în primele 48 de ore și cu aproximativ 60%, la finalul primelor două luni de tratament. (Sursa)

Foto fr si main: crystal light /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri