IN ACEST ARTICOL:

Este important să fii asigurat în sistemul public de sănătate și, astfel, să ai acces la asistență medicală contra unor costuri mult mai mici sau chiar să beneficiezi de gratuitate.

Este esențial să știi că ești asigurat în sistemul public de sănătate din România și angajatorul își respectă obligațiile. Pe scurt, îți vom explica cum să verifici asigurarea de sănătate în sistemul public și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.

De ce este importantă asigurarea de sănătate?

Calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate se referă la statutul unei persoane înregistrate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, oferindu-i acces la servicii medicale finanțate de stat. Printre avantajele deținerii calității de asigurat se numără acoperirea costurilor pentru consultații medicale, tratamente, medicamente și alte servicii medicale esențiale. Este esențial ca persoanele să fie înregistrate și să-și mențină statutul de asigurat pentru a beneficia de servicii medicale fără costuri mari sau restricții de acces.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 10 tipuri de fructe uscate și cum să le integrezi în alimentația ta Planificarea concediului în familie: de ce ar trebui să ții cont? Ce faci atunci când găsești un animal singur: Ghid complet în 10 pași de salvare a câinilor și pisicilor de pe stradă

Pași simpli ca să verifici dacă ești asigurat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Pentru a verifica online dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate din România, trebuie să accesezi portalul electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la adresa cnas.ro.

Pașii pentru verificarea asigurării de sănătate:

Accesează portalul CNAS: Intră pe site-ul cnas.ro.

Secțiunea "Verificare asigurat": Pe pagina principală, caută și accesează secțiunea "Verificare asigurat" din meniul de sus al paginii.

Completează formularul: Introdu numărul tău de identificare (CNP) și completează informațiile de securitate (codul de verificare).

Verifică statusul: Click pe butonul "Verificare" pentru a primi informații despre calitatea ta de asigurat.

Cum alegi cel mai bun apartament cu 4 camere în București Cum te pregătești de un eveniment în oraș Tehnologia AI la tine acasă: alege televizorul potrivit pentru experiențe inedite

Ce este codul CID?

Codul CID (Codul de identificare al asiguraților din PIAS) este inscripționat pe cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS) sub numele "Cod de asigurat". CID-ul este folosit pentru identificarea în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului și poate fi verificată online pe portalul CNAS, la secțiunea asigurați.

Alternative de verificare:

Contactează Casa Națională de Asigurări de Sănătate: Poți suna sau vizita biroul local al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a verifica statutul tău de asigurat.

Medicul de familie: Poți întreba medicul de familie dacă figurezi în sistemul de asigurări de sănătate.

Instituțiile de asigurări sau furnizorii de servicii medicale: Contactează aceste instituții pentru a primi informații despre asigurarea ta medicală.

Cum să alegi compresorul ideal pentru atelierul tău de vopsitorie auto Cât de riscante sunt sporturile de iarnă. Dr. Tarek Nazer oferă explicații concrete Cum să te pregătești dacă vrei să străbați țara pe bicicletă?

Asigurații au dreptul la servicii de bază în caz de boală sau accident începând din ziua îmbolnăvirii sau de la data accidentului și până la recuperare, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate.

Ce faci dacă nu figurezi în sistem?

În cazul în care afli că nu figurezi în sistem, deși ar trebui, mai ales dacă ești angajat cu contract, ar trebui să te adresezi angajatorului pentru a afla cauza problemei. Dacă angajatorul nu își respectă obligațiile de plată a contribuțiilor, poți lua măsuri, contactând autoritățile de la Inspecția Muncii și ANAF.

Este esențial să verifici periodic dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate pentru a beneficia de toate avantajele oferite de acest statut. Verificarea se poate face simplu și rapid online, prin portalul CNAS, asigurându-te astfel că ai acces la servicii medicale esențiale fără griji financiare.

Semne că ești însărcinată - primele simptome de sarcină Ce trebuie să știi atunci când îți achiziționezi o mașină nouă? Alegerea corpurilor și produselor secundare de iluminat nu e o chestiune doar estetică, ci și de siguranță

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri