Conform studiilor, medicii au ajuns la concluzia că sedentarismul este unul dintre cele mai puternice pericole care „atacă” societatea modernă, iar gradul lui de impact negativ asupra sănătății omului este de-a dreptul distrugător.

Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, elaborează o listă scurtă a celor mai comune afecțiuni declanșate de sedentarism:

„În primul rând, sedentarismul, dar şi alimentaţia nesănătoasă sunt principalii duşmani ai articulaţiilor sănătoase. De asemenea, tot sedentarismul determină apariţia atrofiei musculare, asigură un mediu propice pentru dezvoltarea osteoporozei, iar bolile cardiovasculare sunt, iarăşi, patologii care apar într-un procent îngrijorător de mare în cazul oamenilor sedentari!”, explică medicul ortoped.

Hernii de disc, îngrăşare, ateroscleroză
În cazul sedentarismului, din punct de vedere medical, se instalează hipotonia musculară generalizată, scăderea masei musculare şi a vascularizării pe genunchi, şolduri, destabilizare posturală la nivelul coloanei, care pot duce la o serie de afecțiuni precum hernii de disc, predispoziţie la creşterea în greutate (îngrăşat) până la creşterea riscului de obezitate, risc cardiovascular. În cazul sedentarismului, circulaţia sângelui încetineşte, ceea ce poate duce şi la un diagnostic de ateroscleroză.

Diabet zaharat, osteoporoză - alte boli provocate de sedentarism
Pacienții sedentari pot dezvolta de la diabet zaharat până la scăderea densităţii osoase, dezvoltându-se, astfel, osteoporoza. Totodată, acestea sunt supuse unui proces accelerat de îmbătrânire, ceea ce face să crească nivelul de stres şi predispoziţia la depresie şi anxietate.

„Este foarte important să conştientizăm că suntem sedentari şi să începem cu paşi mici, dar siguri să avem un stil de viaţă activ. Fiecare pas în plus, fiecare treaptă urcată sunt un progres. Trecerea de la sedentarism la modul de viaţă activ se face treptat, prin pregătirea organismului la efort astfel:

1. Evaluarea clinică şi paraclinică în cabinetul medicului ortoped
2. Interpretarea rezultatelor investigaţiilor medicale şi stabilirea unei diete, dar şi a unui ţel principal
3.Evaluarea bioritmului actual şi stabilirea creşterii acestuia, progresiv, în funcţie de perioada maximă de timp a pregătirii organismului
4. Stabilirea nutrienţilor (vitaminele şi mineralele) necesari dietei, pentru a oferi organismul de eventualele accidentări, în timpul efortului fizic

în funcţie de vechimea sedentarismului, se stabileşte dacă este necesar să se apele la un medic de recuperare, pentru întocmirea unui plan adecvat, astfel încât organismul să se dezvolte armonios.”, conchide specialistul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri