31 Iulie 2024 publicat în Sanatate 23 share-uri

Un nou studiu revoluționar finanțat de programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene ar putea schimba modul în care sunt tratate leziunile cerebrale în cazul bebelușilor prematuri.

Acest proiect finanțat cu 9 milioane de euro își propune să dezvolte o terapie regenerativă inovatoare bazată pe celule stem pentru a repara daunele cerebrale asociate prematurității.

În prezent, mai mult de jumătate dintre bebelușii născuți prematur înainte de 28 de săptămâni pot supraviețui dacă primesc la timp îngrijirea necesară. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre cei născuți între 28 și 32 de săptămâni dezvoltă dizabilități pe termen lung, inclusiv paralizie cerebrală, afectări severe cognitive și tulburări psihiatrice. Riscul rămâne crescut chiar și în rândul bebelușilor născuți "târziu prematuri" (între 32 și 37 de săptămâni).

Pentru astfel de cazuri, proiectul nou finanțat de Uniunea Europeană se poate dovedi salvator, cu atât mai mult cu cât utilizează celule stem mezenchimale din cordonul ombilical pentru a crea un tratament inovator și administrat sub formă de spray nazal care ar putea ajuta la vindecarea leziunilor cerebrale neonatale. Spray-ul conține celule stem care, odată introduse în nasul bebelușului, călătoresc spre creier, identifică zonele afectate și asistă creierul în procesul de autoreparare.

"Celulele stem recoltate la naștere, în special din cordonul ombilical și placentă, au un potențial enorm în tratarea afecțiunilor cerebrale și nu numai. Aceste celule nu sunt doar valoroase datorită versatilității lor, dar și datorită faptului că sunt mai puțin expuse la virusuri și poluanți comparativ cu celulele adulte. Acest proiect este un exemplu perfect de cum aceste celule pot fi folosite pentru a oferi soluții medicale inovatoare și eficiente", explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

Până în prezent, cercetătorii din cadrul proiectului au testat cu succes diferite sisteme de livrare a celulelor stem, multe dintre acestea dovedindu-se eficiente în reducerea leziunilor cerebrale la animale. Autoritățile se așteaptă ca studiile clinice care vor testa noul tratament la bebeluși să înceapă în anul 2026, oferind o speranță nouă pentru numeroase familii afectate de nașteri premature și complicațiile acestora.

Foto fr si main: New Africa /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri