Comunicat de presă
În acest an, între 4 și 8 noiembrie are loc Săptămâna Europeană pentru conștientizarea Virusului Sincițial Respirator (VSR), cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la efectele grave ale acestei infecții respiratorii mai puțin cunoscute de către pacienți. Inițiativa urmărește să informeze și să educe publicul cu privire la importanța protejării persoanelor vulnerabile, precum sugarii și vârstnicii, dar și să promoveze metode eficiente de prevenție. Intervalul în care se desfășoară campania globală coincide cu începutul sezonului de VSR în Europa, când cazurile de infecție încep să crească semnificativ, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile.
Săptămâna Europeană pentru conștientizarea Virusului Sincițial Respirator are și scopul de a atrage atenția asupra necesității de acțiuni concrete pentru a preveni răspândirea și complicațiile severe asociate cu această infecție respiratorie periculoasă.
Virusul Respirator Sincițial (VSR) a fost descoperit în anul 1956 și este una dintre principalele cauze ale infecțiilor respiratorii severe. VSR este responsabil pentru un număr semnificativ de spitalizări și complicații respiratorii, mai ales în rândul sugarilor și vârstnicilor, aceștia fiind cei mai expuși la complicații din cauza VSR. Astfel, infecțiile respiratorii cauzate de VSR pot duce la bronșiolită și pneumonie, iar cei cu boli preexistente, cum ar fi astmul sau bolile cardiace, sunt în mod special vulnerabili la complicații severe cauzate de virus.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, VSR afectează anual aproximativ 33 de milioane de copii sub 5 ani, dintre care aproximativ 3 milioane necesită spitalizare. Virusul provoacă între 100.000 și 200.000 de decese anual, iar vârstnicii reprezintă o proporție importantă a acestor cazuri fatale. De asemenea, ultimele date arată că povara bolii este mult mai mare la toate vârstele, deoarece cazurile de VSR tind să fie sub-raportate sau sub-diagnosticate din cauza lipsei de educație și a capacității reduse de testare.
Totodată, costurile asociate cu gestionarea VSR la nivel global sunt imense. Se estimează că sistemele de sănătate din întreaga lume cheltuiesc aproximativ 4 miliarde de euro anual pentru tratamentul complicațiilor cauzate de acest virus. În România, sistemul de sănătate publică se confruntă cu o povară financiară și logistică semnificativă din cauza spitalizărilor frecvente, costurile anuale fiind estimate la 96 milioane RON, respectiv peste 12.500 RON pentru fiecare caz.
VSR se răspândește prin contact apropiat cu o persoană infectată sau prin particule și picături eliberate în aer atunci când o persoană infectată respiră, vorbește, tușește sau strănută. Pentru prevenția infectării, igiena riguroasă și evitarea zonelor aglomerate în sezonul de vârf al infecțiilor sunt esențiale.
“Virusul Sincițial Respirator este o nouă amenințare pentru categoriile vulnerabile din populație, cei mai afectați fiind sugarii și vârstnicii. VSR poate provoca o infecție pulmonară și în căile respiratorii superioare și inferioare, producând simptome care sunt adesea similare cu o răceală ușoară sau viroză, cum ar fi tuse, respirație șuierătoare, strănut, nas care curge și/sau febră. Ratele de infecție încep de obicei să crească în toamnă și ating vârful epidemiei în timpul iernii. Este un virus despre care se știe mai puțin, de aceea este necesar ca publicul larg să se informeze și să ia măsurile de prevenție necesare, mai ales că poate crea la grupele la risc și afectări severe ”, a declarat Prof. Dr. Florin MIHĂLȚAN, medic primar pneumologie și Președinte viitor al Societății Române de Pneumologie - mandatul 2024-2026.
“În 2023, Uniunea Europeană a aprobat primul și singurul vaccin împotriva VSR atât pentru adulții în vârstă, cât și pentru imunizarea persoanelor gravide, pentru a ajuta la protejarea sugarilor imediat de la naștere până la vârsta de șase luni, acesta fiind recomandat pentru a preveni infecțiile de tract respirator inferior cauzate de VSR. Imunizarea prin vaccinare rămâne soluția de prevenție pentru protejarea sugarilor cu vârsta până la șase luni, precum și pentru vârstnici. Imunizarea activă a persoanelor însărcinate protejează sugarii în primele luni de viață. Țări precum Austria, Belgia, Suedia, Marea Britanie sau SUA au introdus de anul acesta în programul național de imunizare vaccinarea VSR pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și/sau pentru femeile însărcinate aflate în săptămânile 24-36 de sarcină”, a declarat Mirela IORDAN, Country Manager Pfizer Romania.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară