Ce este imunitatea?
Sistemul imunitar ne protejeaza de microorganismele patogene. Imunitatea defineste starea de protectie impotriva bolilor infectioase si are atat o componenta mai putin specifica sau innascuta, cat si o componenta mai specifica sau adaptiva.
Imunitatea innascuta vs Imunitatea dobandita
Imunitatea innascuta ofera prima linie de aparare impotriva infectiei. Este un raspuns rapid si nu este specific unui anumit agent patogen. Nu are memorie si nu confera imunitate de lunga durata. Sistemul imunitar innascut ofera un tip de protectie nespecifica printr-o serie de mecanisme de aparare, care includ bariere fizice precum pielea, bariere chimice, cum ar fi proteinele antimicrobiene care afecteaza sau distrug invadatorii si celule care ataca celulele straine si celulele corpului care adapostesc agenti infectiosi.
Spre deosebire de imunitatea innascuta, imunitatea specifica permite un raspuns orientat impotriva unui anumit agent patogen. Doar vertebratele au raspunsuri imune specifice. Doua tipuri de globule albe numite limfocite sunt vitale pentru raspunsul imun specific. Limfocitele sunt produse in maduva osoasa si se maturizeaza intr-unul din mai multe subtipuri. Cele mai frecvente doua sunt celulele T si celulele B. Corpul uman are celule B si T specifice pentru milioane de antigeni diferiti.
Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro
Foto fr si main: New Africa /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară