„Studiile arată că una din cinci femei și unul din trei bărbați vor suferi o fractură osteoporotică în decursul vieții. Printre factorii responsabili de procesul de îmbătrânire osoasă se numără: un aport alimentar scăzut de calciu, vitamina D, proteine; scăderea masei musculare; lipsa exercițiului fizic; declinul hormonilor sexuali”, declară Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, Clinica Masaya.
Alimentația incorectă este unul dintre cei mai importanți factori în declanșarea osteoporozei, de aceea nutriționiștii, medicii specializați în ortopedie sau reumatologie atrag un puternic semnal de alarmă și insistă asupra faptului că felul în care ne alimentăm decide starea noastră de sănătate.
„Alimentația este cheia, cu certitudine. Bunul echilibru din farfurie decide sănătatea noastră, de aceea este esențial să avem în vedere aspectele pe care am decis să le scriu mai departe. Las aici o listă completă de alimente permise, dar și alimente interzise pentru a evita apariția osteoporozei sau a încetini evoluția ei”, explică nutriționistul Wasim Nazer.
ALIMENTE INDICATE ÎN OSTEOPOROZĂ
LAPTE ȘI DERIVATE DIN LAPTE
Laptele are calciu din abundență și, prin urmare, este extrem de important pentru sănătatea oaselor. Iaurtul și brânza reprezintă o opțiune bună pentru a întârzia progresia osteoporozei.
SOMON
Somonul este un aliment esențial, prin conținutul bogat de vitamina C și vitamina D. Alte alimente cu conținut ridicat de vitamine C și D sunt peștele ton și ciupercile.
MIGDALE
Migdalele sunt bogate în minerale (magneziu, calciu) și au o mulțime de proteine.
CEREALE FORTIFICATE
În cazul în care o persoană nu poate consuma lapte sau produse lactate, o altă opțiune este consumul de cereale. Acestea sunt bogate în substanțe nutritive (calciu, vitamin D).
MAZĂRE VERDE
Mazărea este o sursă bogată de vitamin K, care ajută la producerea de osteocalcina esențială în formarea osului.
SALATA VERDE
Salata verde are calciu , vitamin K - necesare pentru o bună sănătate a oaselor.
BROCCOLI
Această legumă este bogată în vitamin B6, calciu, magneziu, vitamin K , acid fulic și previne progresia osteoporozei.
VARZA
Varza , prin conținutul mare în vitamina B6, vitamina C și vitamina K, este esențială în dietă pacientului cu osteoporoză.
LĂMÂIA
Conținutul ridicat de vitamina C contribuie la sănătatea oaselor.
PĂTRUNJEL
Pe lângă faptul că oferă substanțe nutritive esențiale (calciu, vitamin C, vitamin K), pătrunjelul ameliorează durerile reumatice.
SPANAC
O cană de spanac conține dublul dozei zilnice recomandate de vitamina K, benefică pentru sănătatea oaselor, în special pentru prevenirea osteoporozei.
ALIMENTE INTERZISE ÎN OSTEOPOROZĂ
SNACKS-URI
Snacks-urile au o cantitate mare de sodiu și zahăr care inhibă absorbția calciului.
BĂUTURI CARBOGAZOASE
Acestea scot calciul din organism și nu aduc niciun aport de minerale.
CAFEINĂ
Consumul a peste două cești de cafea pe zi predispune la demineralizare osoasă prin scoaterea calciului din oase și eliminarea lui renală.
Alcoolul
Alcoolul în exces inhibă absorbția calciului, lovind în sănătatea oaselor.
SAREA
Sodiul din sare favorizează eliminarea renală a calciului și împiedică absorbția calciului în organism.
PÂINE ȘI FĂINOASE
Pâinea albă și făinoasele leagă calciu la nivel intestinal și-l elimină din organism. Produsele care conțin calciu NU trebuie consumate odată cu pâinea albă sau cu făinoasele, căci calciul nu va mai fi absorbit.
LEGUMINOASE
Leguminoasele ( fasole, soia, năut, roșcove, arahide ) conțin acid fitic care inhibă absorbția de magneziu, calciu în organism și , prin urmare, trebuie consumate limitat.
ALIMENTE INFLAMATORII
Unele alimente cum ar fi ardeii, cartofii, ciupercile, roșiile și vinetele trebuie evitate, deoarece pot grăbi procesul de osteoporoză.
În concluzie, osteoporoză este o afecțiune care nu poate fi prevenită în totalitate, dar progresia ei poate fi cu siguranță întârziată dacă pacientul
Dieta in osteoporoza. Alimente permise și alimente interzise
Osteoporoza este o boală a scheletului, caracterizată prin scăderea rezistenței oaselor, ceea ce predispune la creșterea riscului de fracturi. Ea este asimptomatică și, de cele mai multe ori, este diagnosticată abia după apariția complicațiilor, adică a fracturilor.
- ALTE ARTICOLE DESPRE:
- dieta
- osteoporoza
- tratament
Vizionare placuta
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate