Magneziul este un mineral indispensabil pentru omul modern. Norma zilnică a acestui macronutrient pentru adulți este:
- pentru femei - 310 mg;
- pentru bărbați - 400 mg.
În același timp, persoanele cu diabet, hipertensiune arterială și/sau niveluri ridicate de cortizol au nevoie de și mai mult magneziu.
Mai jos vă vom spune care sunt simptomele deficitului de magneziu, precum și cum puteți reface rezervele acestui mineral în organism.
10 semne ale deficienței de magneziu
Deficitul de magneziu în organism se poate manifesta cu destul de multe semne și simptome. Dar putem evidenția principalele 10 semne ale deficienței de magneziu:
- Crampe și spasme musculare - poate unul dintre cele mai cunoscute simptome ale hipomagneziemiei, care apare cel mai adesea noaptea, în timpul somnului.
- Oboseală constantă și slăbiciune - cauzate de faptul că magneziul este necesar pentru sinteza de energie în celule.
- Insomnie - deficiența de magneziu în organism poate duce la probleme cu adormirea și deteriorarea calității somnului de noapte.
- Iritabilitate și nervozitate - magneziul are un efect pronunțat asupra stării emoționale, iar deficitul său provoacă iritabilitate.
- Dureri de cap și migrene - magneziul este implicat în reglarea tonusului vaselor de sânge, astfel încât deficitul său este una dintre cauzele durerilor de cap severe.
- Aritmie (tulburări de ritm cardiac) - magneziul este esențial pentru stabilitatea funcției cardiace, iar la nivelul său scăzut poate dezvolta aritmie, tahicardie, extrasistole și alte patologii ale sistemului cardiovascular.
- Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) - magneziul relaxează vasele de sânge. În consecință, cu deficiența sa, tensiunea arterială poate crește semnificativ.
- Probleme gastrointestinale - deficitul de magneziu în organism se poate manifesta prin constipație, greață și pierderea poftei de mâncare.
- Amorțeală la nivelul mâinilor și/sau picioarelor - deficitul de magneziu se poate manifesta prin furnicături și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, deoarece acest mineral este responsabil pentru transmiterea impulsurilor nervoase.
- Deteriorarea țesutului osos - magneziul participă la metabolismul calciului și al vitaminei D, iar odată cu deficitul său, oasele devin fragile și casante, ceea ce este presărat cu fracturi și fisuri, iar pe termen lung - dezvoltarea osteoporozei.
Important! Simptomele de mai sus sunt inerente altor afecțiuni, astfel încât numai un medic poate diagnostica hipomagneziemia pe baza rezultatelor testelor de laborator.
De unde să obțineți magneziu în cazul deficitului de magneziu?
Ca toți micro și macronutrienții, magneziul este obținut în mod optim din alimente. Printre lideri se numără tărâțele de grâu, semințele de dovleac, cacaua și susanul. Din păcate, nu toată lumea poate consuma o cantitate suficientă din aceste produse în fiecare zi. Prin urmare, suplimentele biologic active și complexele vitamino-minerale vin în ajutor. În compoziția lor, magneziul este prezent într-o doză suficientă.
Printre suplimentele de magneziu cu adevărat eficiente se numără Magnesium B6. Suplimentul conține nu numai magneziu, ci și piridoxină (vitamina B6) într-o formă biodisponibilă, deoarece împreună aceste substanțe „funcționează” mai bine. Spre deosebire de multe alte suplimente de magneziu, Magne B6 pret este disponibil pentru toți clienții.
Vă rugăm să rețineți! Numai un medic poate recomanda orice suplimente de magneziu, deoarece o supradoză a acestui mineral este periculoasă pentru sănătate și viață.
Durata cursului de administrare a suplimentelor de magneziu este, de asemenea, determinată de un medic în fiecare caz specific - în funcție de severitatea deficienței, stilul de viață, dieta și alți factori individuali. Trebuie să respectați toate recomandările unui medic specialist.
Vă dorim multă sănătate!
Foto: Image by Nick_the_Photographer from Pixabay
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri