Astăzi avem privilegiul de a discuta cu o personalitate marcantă din domeniul medicinei internaționale, Prof. Univ. Dr. Sabine Eichinger-Hasenauer, specialist de renume în medicină internă, oncologie și hematologie.
Alături de medicul specialist, vom explora unul dintre cele mai provocatoare subiecte ale hematologiei moderne: anemia aplastică – o afecțiune rară, dar extrem de complexă, care poate schimba dramatic viața pacienților.
- Ce este anemia și de câte tipuri este aceasta?
Anemia este o afecțiune extrem de răspândită și există 3 tipuri principale de anemie: microcitară (deficitul de fier, talasemia și boli cronice), normocitară (insuficiența renală cronică, hemoliza și suprimarea măduvei osoase) și macrocitară (deficiența de vitamina B12 sau acid folic, excesul de alcool, sindromul mielodisplazic, bolile hepatice, hipotiroidismul și infecția cu HIV).
- Ce este mai exact anemia aplastică?
Anemia aplastică este o afecțiune rară, cu o incidență de aproximativ 2 milioane de cazuri pe an în țările occidentale. Este caracterizată de o formă de insuficiență medulară care pune în pericol viața și care, în absența tratamentului, este asociată cu o mortalitate semnificativă. Termenul de AA se referă la pancitopenie în combinație cu hipoplazia/aplazia măduvei osoase.
- Care sunt principalele simptome?
Principalele simptome ale anemiei plastice sunt infecțiile recurente datorate neutropeniei, hemoragiei mucoasei sau hemoragiei cauzate de trombocitopeniei sau de oboseală și, de asemenea constatările cardiopulmonare sunt asociate cu anemie progresivă.
Foto: one photo /Shutterstock
- De la ce se poate dezvolta anemia aplastică?
Anemia aplastică se poate dezvolta de la mai mai mulți facturi, precum anumite cauze necunoscute (așa numita anemie aplastică idiopatică), medicamente citotoxice și radiații, tratamentul cancerului (efect anticipat), reacția la medicamente (agenți anti-convulsii, antibiotice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antitiroidiene, arsenicale, produse chimice toxice (benzen, solvenți, vapori de lipici), infecții virale (virusul Epstein-Barr, hepatita, HIV, virusurile herpesului), tulburări ale sistemului imunitar (fasciită eozinofilă, lupus eritematos sistemic), hemoglobinurie paroxistică nocturnă (sindromul Strübing- Marchiafava- Micheli), Timom (un tip de tumoră cancerigenă care apare la nivelul glandei numită timus. Timusul este localizat sub stern), sarcină sau anorexie nervoasă.
- Ce persoane sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune?
Anemia aplastică afectează atât bărbații, cât și femeile, având un raport aproape egal de 1:1. De asemenea, jumătate din cazurile de anemie aplastică apar în primele trei decenii de viață.
- Cum se tratează anemia în funcție de vârstă și ce teste sunt necesare?
Tratamentul depinde de tipul de anemie, dar nu este diferit între grupele de vârstă (cu excepția anemiei aplastice în care transplantul de celule stem de obicei nu se efectuează peste o anumită vârstă).
Pentru identificarea anemiei se recomandă o hemoleucogramă completă, iar în caz de pancitopenie sau prezența unor celule anormale în circulație, cum ar fi formele blastice, poate fi necesară examinarea măduvei osoase.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri