Dr. Ana-Maria Diaconu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, la M Hospital, atrage atenția asupra importanței controlului de specialitate, încă de la primele indicii pe care organismul femeii le transmite: „Observ adesea paciente care ajung la cabinet speriate, convinse că durerile sau menstruațiile abundente sunt semne ale unei boli grave. Dar nu toate afecțiunile ginecologice sunt cancere. Există multe probleme de sănătate tratabile, iar diagnosticul precoce poate ușura considerabil viața pacientelor. Cel mai important este ca femeile să meargă la medic, să vadă controlul ginecologic ca pe o rutină în sănătate”, explică medicul.
Afecțiunile ginecologice vizează organele reproductive feminine, incluzând uterul, ovarele, trompele uterine, organele genitale externe și sânii. Unele pot fi ușor de tratat, altele pot influența fertilitatea și uneori pot avea un impact negativ asupra stării generale, dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp.
Afecțiuni ginecologice frecvente la femei
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) afectează între 6-13% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă, dar aproximativ 70% dintre cazuri rămân nediagnosticate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta se caracterizează printr-o producție prea mare de testosteron, care duce la formarea de chisturi pe ovare și la mărirea acestora. Este, de asemenea, o cauză importantă de infertilitate.
Dr. Ana-Maria Diaconu avertizează și că SOP poate crește riscurile de diabet și insulinorezistență, afectând atât sănătatea fizică, cât și pe cea emoțională. Printre simptomele comune se numără creșterea în greutate, menstruații neregulate, pilozitate excesivă și acnee.
Dismenoreea și amenoreea sunt afecțiuni des întâlnite, care implică ciclul menstrual al femeilor. Dismenoreea se manifestă prin dureri menstruale intense, care pot perturba activitățile zilnice, în timp ce amenoreea este absența completă a menstruației.
„Aceste afecțiuni pot fi de mai multe tipuri, dar, cu un tratament adecvat, se pot gestiona. În unele cazuri, sindromul ovarelor polichistice poate contribui la apariția amenoreei sau a dismenoreei, iar aceasta din urmă mai poate fi asociată și cu alte afecțiuni, după 30 de ani, precum fibromul uterin sau endometrioza”, explică dr. Ana-Maria Diaconu.
Una dintre cele mai comune tumori benigne la femei, fibromul uterin nu produce mereu simptome, dar atunci când acestea apar, pot fi: menstruații abundente, dureri pelvine, creșterea în volum a abdomenului, pierderi repetate de sarcină și disconfort în timpul actului sexual.
Endometrioza apare la aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă, atunci când endometrul, adică stratul care căptușește uterul, se dezvoltă în afara acestuia. Printre simptome se numără dureri menstruale severe, disconfort în timpul actului sexual, greață, constipație sau diaree, oboseală cronică și infertilitate. „Nu există un tratament definitiv pentru endometrioză, dar cu un diagnostic precoce și tratament adecvat, simptomele pot fi controlate eficient.”, subliniază dr. Diaconu.
O altă afecțiune comună la femei este și Boala inflamatorie pelvină (BIP), cu un impact semnificativ asupra fertilității, în special la tinere. Simptomele includ durere în timpul actului sexual, sângerări vaginale anormale, febră, oboseală și dureri de cap. ”
Ce e mai important este ca orice femeie să știe că trebuie să meargă la medic de la primele semne, un control ginecologic poate face diferența între o problemă minoră și o afecțiune care poate genera complicații”, concluzionează Dr. Ana-Maria Diaconu.
Foto fr si main: New Africa /Shutterstock
Mi-am făcut un obicei din a spune cele mai crude adevăruri în glume și metafore. Poate că uneori acestea par a fi ascunse în spatele unei formule sofisticate, dar, în esență, sunt simple. Acest lucru este valabil...
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?