Care este grupa noastra sangvina? Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ? Cum ne afecteaza viata? Aceste notiuni sunt foarte importante pentru orice persoana si trebuie stiute deoarece cunoasterea lor pote salva vieti. Omul prezinta in sange mai multe tipuri de celule. Intre acestea un rol foarte important il joaca hematiile fiindca ele nu numai ca transporta oxigenul si dioxidul de carbon in corp, dar au pe suprafata lor anumite componente care definesc ceea ce numim grupa sangvina, dar si Rh-ul.
Grupa sangvina - Sistemul A0B Transfuziile sangvine sunt posibile numai intre indivizii aceleiasi specii. La aceasta concluzie a ajuns Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dupa o incercare nereusita de a transfuziona sange de oaie la om. A mai durat aproximativ 300 de ani pana cand medicii au descoperit ca nici la om transfuzia nu se poate face oricum: mai exact, nu se pot realiza schimburi de sange decat intre persoane care au aceeasi grupa de sange. Exista 4 grupe sangvine: A, B, 0, AB. Acestea se definesc in functie de prezenta si absenta unor structuri pe suprafata hematiilor, celulele din sange despre care scriam mai sus. Astfel se explica regulile transfuziilor care, nerespectate pot duce la moarte de cele mai multe ori: * grupa AB - poate primi de la toate celelalte grupe, insa nu poate dona decat celor AB. Din acest motiv sunt numiti "primitori universali" * grupa 0 - este "donator universal" fiindca poate dona tuturor grupelor, insa poate primi numai de la cei din grupa lor * grupa A - poate dona grupelor A si Ab si poate primi de la grupa A sau de la 0. * Grupa B - poate dona grupelor B si Ab si poate primi de la B si 0.
Rh pozitiv, Rh negativ Rh-ul a fost descoperit mai tarziu decat grupele sangvine si a fost denumit astfel dupa numele unei specii de maimute (Macacus Rhesus) fiindca reprezentantii acestei specii au sangele foarte asemanator cu al omului. Rh este o structura prezenta pe suprafata hematiilor. Majoritatea oamenilor din populatie (84%) au prezenta pe hematii aceasta structura si sunt numiti Rh pozitivi. Restul de 16% nu o au, deci sunt Rh negativi. Importanta Rh-ului in transfuzii este mai putin importanta decat cea a sistemului AOB fiindca nu apar reactii adverse decat la transfuzii mari si in cele repetate. In schimb, determinarea Rh este foarte importanta la femei fiindca poate afecta sarcina. Iata in ce mod: este important cazul mamei cu Rh negativ, tata cu Rh pozitiv si fat cu Rh pozitiv. La prima sarcina aceasta situatie nu va reprezenta o problema fiindca sangele fetal nu trece in circulatia materna, prin urmare organismul mamei are in interior "ceva strain" (Rh negativ este receptat ca un corp strain, "non-self" si tendinta este de a fi distrus), insa nu stie. La prima nastere, in timpul ruperii unor parti din placenta, o cantitate mica de sange fetal trece in circulatia sangvina a mamei. Fatul este explulzat, pe el nu il mai poate afecta acest contact, insa in organismul mamei se trage un semnal de alarma care prezinta sistemelor de aparare acest non-self, Rh-ul negativ. Corpul secreta asadar anticorpi anti-Rh-negativ. La urmatoarea sarcina acesti anticorpi sunt deja prezenti in sangele mamei patrund in organismul fatului si ataca splina si ficatul, aparand astfel "boala hemolitica a nou-nascutului" care poate manifesta diverse grade de severitate cu mortalitate crescuta. Trebuie mentionat ca si un avort este o prima sarcina si trebuie luat in considerare la a doua sarcina. Vestea buna este ca astazi medicii dispun de multe metode de ajutor, iar un fat cu Rh negativ la o mama cu Rh pozitiv nu mai reprezinta o problema daca este depistata situatia. Se practica vaccinuri ori nasterea prin cezariana pentru a solutiona problema eficient. Sursa:
Healthy.ro
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară