Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm sustin ca vinul, berea, dar si bauturile tari scad cu aproximativ 40% riscul de cancer renal datorita unor substante continute de bauturile alcoolice, fenolii, care au proprietati antioxidante.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2059 de subiecti - 855 cu cancer renal si 1204 sanatosi. S-a urmarit asocierea mai multor tipuri de bauturi alcoolice, in diferite concentratii.
Rezultate:
Specialistii au ajuns la concluzia ca:
* persoanele care consuma lunar o cantitate de 620 grame de etanol au un risc de a dezvolta cancer renal cu 40% mai mic fata de cei care nu consuma deloc alcool
* 2 pahare de vin rosu/saptamana sau 4 pahare de vin alb sau 2 pahare de bere tare reduc cu 40% riscul de cancer renal
* alcool poate proteja impotriva cancerului renal intr-o mai mica sau mai mare masura, insa are contraindicatiile si efectele sale nocive. Prin urmare acest studiu nu este un indemn la alcoolism!
Sursa: Healthy.ro
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice