21% dintre respondentele unui sondaj recent realizat pe Garbo nu au fost niciodata la ginecolog, iar 30% au lasat sa treaca mai bine de un an de la ultimul consult. De ce evitam sa pasim in cabinetul ginecologului?
Cea mai buna perioada pentru vizita la ginecolog este in adolescenta, dupa primul contact sexual. Desi pare de necrezut, inca exista femei care au trecut de pubertate, si-au inceput viata sexuala de ani buni si nu au mers la o consultatie ginecologica. Merg pentru prima data cand vor sa ramana insarcinate. Un sondaj facut recent efectuat pe Garbo arata ca 21% dintre respondente nu au fost niciodata la ginecolog. Dar de ce nu fac aceasta vizita? Raspunsul general ar fi ca nu au avut nevoie pentru ca s-au simtit bine. Insa de ce este nevoie ca sa ajungem intr-o stare grava pentru a merge la o consultatie de rutina? Vizita la medic poate fi inconfortabila la inceput, dar nu este cazul sa te sperii pentru ca in timp te vei acomoda si in fond este pentru sanatatea ta. Este foarte importanta pentru tine aceasta consultatie, si nu doar pentru tine ci si pentru viitorul intregii tale familii.
In urma consultatiei poti afla informatii noi despre protectia impotriva unor boli, noutati privind metodele de contraceptie, metode pe care foarte multe femei inca le administreaza dupa ureche, doar pentru ca o buna prietena a facut la fel si a ajutat-o. Pentru prima data, testul PAP, ar trebui facut la varsta de 18 ani. Mai multe informatii legate de PAP citeste
aici Cand ? Cel mai potrivit moment este dupa terminarea ciclului menstrual. Daca nu esti sigura de ceva (daca iei pastile sau ai avut contact sexual) poti vorbi cu medicul inainte de a ajunge la cabinet. Acesta iti spune daca anumite medicamente pe care le administrezi iti pot influenta analizele. Cu cel putin 24 de ore (este recomandat 48 de ore) inainte nu trebuie sa ai contact sexual sau sa faci spalaturi vaginale. Ca frecventa este recomandat sa mergi o data la 6 luni sau o data pe an, totul pentru siguranta ta. Nu neglija anumite semne care ar putea semnala o eventuala afectiune. Orice disconfort care apare ar putea ascunde o boala. Nu trece cu vederea in speranta ca totul se va rezolva de la sine si nu apela la leacuri babesti. Medicul intreaba de obicei: - cand ai avut ultima menstruatie - daca iei pastile anticonceptionale - cand a fost ultima consultatie/analiza - daca ai avut nasteri/avorturi - daca iei vreun tratament - cum te simti, daca este ceva in neregula Unele femei pornesc de la ideea ca s-ar putea imbolnavi mai rau daca merg la medic sau pot lua alte boli in urma consultatiei. Medicii ginecologici dezinfecteaza ustensilele folosite si foarte rar se poate intampla contrariul. Preventiv, ar trebui sa stii urmatoarele: - instrumentele sunt luate dintr-o casoleta dezinfectata - daca ti se face o injectie, medicul iti arata cum o desigileaza - cearceaful de pe masa ginecologica trebuie sa fie de unica folosinta - ambalajele manusilor sau alte altor instrumente folosite pentru prima oara ar trebui deschise in fata ta (manusiledin latex nu trebuie sa fie sterile, sunt luate dintr-o cutie) Daca ai nelamuriri privind consultatia sau termenii folositi in exprimare este bine sa intrebi atunci. Doctorul iti explica astfel incat sa intelegi si nu sa mergi acasa cu mult mai multe intrebari decat aveai inainte de a ajunge la el. Cu cat stii mai multe legate de corpul tau si de ceea ce se intampla cu atat iti va fi mai usor sa intelegi eventualele probleme.
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară