IN ACEST ARTICOL:
Screeningul regulat si vaccinarea pot salva vietile a mii de femei din Romania.
In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Datele furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian. Numai in 2005 au fost depistate 3202 noi cazuri de cancer de col uterin, din totalul de 37335 inregistrate la sfarsitul aceluiasi an.

Pentru fiecare caz de cancer de col uterin, tragedia este si mai mare la aflarea vestii ca aceasta forma de cancer putea fi prevenita.

Infectia cu HPV oncogen este « cauza necesara » a cancerului de col uterin, virusul transmitandu-se cu usurinta in urma contactului cutanat direct la nivelul zonei genitale.

Progresia catre cancerul de col uterin este lenta, acest tip de cancer fiind precedat de leziuni care pot fi identificate din timp la controlul ginecologic de rutina. Totusi, intelegerea si educatia privind cauzele si riscurile acestei boli sunt inca limitate. Asa se face ca, din nefericire, in 2005, pentru 1793 de femei din Romania, tratamentele au fost tardive (conform acelorasi date furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania, 2005).

Lipsa de informatii, coroborata in prezent cu inconsecventa in aplicarea programelor de screening in Romania, fac ca in tara noastra cancerul de col uterin sa ramana al doilea tip de cancer, ca prevalenta, in randul femeilor.

GlaxoSmithKline continua campania de informare a femeilor pentru prevenirea cancerului de col uterin, lansata la inceputul acestui an.

La lansarea campaniei, in luna ianuarie a acestui an, Mihaela Radulescu si Sanda Nicola au decis sa se alature eforturilor GlaxoSmithKline de informare a femeilor cu privire la pericolul si preventia cancerului de col uterin. Acum Mihaela si Sanda au acceptat sa continue sustinerea campaniei. Mai mult, ele fac un apel catre toate celelalte femei personalitati, ce pot deveni un model de urmat, sa se alature campaniei si sa incurajeze femeile sa-si consulte medicul, sa actioneze inteligent, pentru a face fata acestei amenintari serioase pentru sanatatea lor.

"Am acceptat imediat aceasta provocare", spune si Mihaela Radulescu. "Voi fi foarte fericita cand femeile din Romania se vor gandi si la sanatatea lor si nu numai la binele familiei. Iar noi, mamele, avem responsabilitatea de a ne ingriji de sanatatea noastra pentru a trai si a avea puterea sa ne crestem copiii. Iar mamele de fete au in plus si responsabilitatea de a isi educa fiicele sa fie si sa ramana sanatoase. Sanatatea familiei depinde de sanatatea noastra, a femeilor."

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri