IN ACEST ARTICOL:
Cancerul, cea mai de temut boala a secolului, capata o insemnatate cu atat mai dura cu cat afecteaza zone care, prin patologia lor, nu numai ca stirbesc viata, dar si identitatea.
Cancerul, cea mai de temut boala a secolului, capata o insemnatate cu atat mai dura cu cat afecteaza zone care, prin patologia lor, nu numai ca stirbesc viata, dar si identitatea. Pentru o femeie, afectarea tractului genitourinar de orice boala, dar cu atat mai mult de un neoplasm, este probabil cea mai traumatizanta experienta existenta.

Intre cancerele ginecologice la femeie, cele mai importante sunt cancerul ovarian, cel endometrial (endometrul este mucoasa interna a uterului) si cel al colului uterin.

Cancerul ovarian

In SUA sunt diagnosticate anual aproximativ 27.000 de cazuri noi si aproape 15.000 de femei mor prin cancer ovarian. Incidenta incepe sa creasca dupa 50 de ani, atingand un punct maxim in a opta decada a vietii. (Harrison) Totusi, cancerul ovarian poate sa apara la persoane de sex feminin la orice varsta. In Romania, cancerul ovarian reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei dupa cancerul de col uterin (EMCB).

Factori predispozanti:

* nuliparitate (nu a avut nicio sarcina)

* contraceptive orale

* predispozitia genetica (oncogene, antioncogene, anomalii cromozomiale)

* dereglarile hormonale

* se pare ca frecventa ovulatiei are si ea un rol in aparitia cancerului ovarian. Aceasta informatie este inca in studiu.


Simptomatologie si clinica:

* dureri abdominale

* crestere in greutate

* distensii abdominale

* simptome urinare (dureri la mictiune, urinari frecvente, etc)


Din pacate toate aceste simptome sunt nespecifice si nu orienteaza corect diagnosticul fiindca pot mima felurile boli banale. In plus, cancerul ovarian este frecvent asiptomatic. Se detecteaza intamplator, la examenele ginecologie de rutina, ori la pacienti veniti pentru ale probleme. In general, femeile tinere care sunt in perioada fertila, au diferite chisturi ovariene care nu evolueaza malign ci se resorb dupa aproximativ trei cicluri menstruale. La femeile postmenopauza detectarea unei formatiuni ovariene releva in general o structura maligna.

In medie, jumatate din cancerele ovariene sunt benigne, o treime sunt maligne (canceroase), restul fiind leziuni cu potential malign redus (Harrison).

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri