IN ACEST ARTICOL:
Cancerul, cea mai de temut boala a secolului, capata o insemnatate cu atat mai dura cu cat afecteaza zone care, prin patologia lor, nu numai ca stirbesc viata, dar si identitatea.
Tratamentul este diferit in functie de cat de evoluata este tumora: in primele stadii este necesar numai tratamentul chirurgical care presupune extirparea tumorii. Se poate practica in variantele mai grave ale acestor stadii, ca terapie adjuvanta, radioterapia si chimioterapia. La pacientele cu tumori inoperabile se practica numai chimioterapie.

Cancerul endometrial

In SUA este cel mai frecvent cancer ginecologic fiind diagnosticate anual 34.000 de noi cazuri si inregistrandu-se o mortalitate anuala din aceasta cauza de 6000 de paciente (Harrison).

Factori predispozanti:

* menopauza si cu precadere menopauza tardiva

* hemoragiile postmenopauza

* obezitatea

* tulburarile hormonale si de ciclu menstrual

* infertilitatea

* chimioterapia post cancer mamar


Simptomatologie si clinca:

* secretii vaginale anormale - apar in majoritatea cazurilor

* hemoragii vaginale - foarte frecvente

* dispareunie - dureri in timpul actului sexual

* dureri abdominale

* simptome urinare (dureri la mictiune, urinari frecvente, etc)


Si de aceasta data simptomele bolii nu orienteaza intotdeauna catre diagnosticul corect, insa data fiind amploarea acestora este mai frecvent depistat fiindca pacientele se prezinta la medic (o femeie care are scurgeri vaginale sangerande merge mai repede la un control ginecologic decat o alta care are dureri abdominale).

Tratamentul este si de aceasta data adaptat gradului de evolutie. In functie de cat de extinsa este tumora, gradul de invadare a ganglionilor locoregionali si a organelor din jur, semnele clinice si examenul obiectiv realizat prin explorarea pelvisului sub anestezie, cistoscopie (explorarea vezicii urinare), proctoscopie (explorarea anusului), CT abdominala, samd se alege tratamentul potrivit. Acesta poate insuma chimio, radio, hormono-terapia precum si interventia chirurgicala, ori numai o parte dintre acestea.

Cancerul de col uterin

Despre cancerul de col uterin puteti citi mai multe in articolele:

Cancerul de col uterin

Ghid de preventie a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin si testul Papanicolau


Sursa: Healthy.ro

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri