IN ACEST ARTICOL:
Pentru o boala atat de frecvent intalnita si extrem de traumatizanta, cancerul de san este un subiect mult prea rar intalnit in mass-media.
Pentru o boala atat de frecvent intalnita si extrem de traumatizanta, cancerul de san este un subiect mult prea rar intalnit in mass-media. Explicatia este simpla: ne place sa ne ascundem precum strutul si sa speram ca daca nu stim, nu exista. Asa-zisa metoda este in mod evident ineficienta din moment ce statisticile arata ca nu mai putin de una din opt femei risca sa fie diagnosticata cu cancer de san, ca in lume, la fiecare 3 minute o femeie descopera ca are cancer la san si la fiecare 14 minute una moare din cauza acestei boli.

In Romania sunt inregistrare anual cel putin 5000 de noi cazuri de cancer la san si minim 3000 de decese din aceasta cauza, un numar mare datorat lipsei informatiei din tara noastra.
De ce insistam pe informare? Pentru ca lucruri marunte pot salva viata unei femei. Iata numai cateva exemple:

1. Simplul fapt ca o femeie isi examineaza sanii periodic favorizeaza o scadere cu pana la 15% din rata mortalitatii.

Cum se examineaza sanii?

Sanii trebuie examinati in perioada postmenstruala, adica imediat dupa incetarea sangerarii lunare. In aceasta perioada sanii sunt decongestionati si astfel pot fi palpati eficient. Primul pas este ceea ce medicii numesc "inspectie" adica observarea cu ochiul liber a sanilor. In fata oglinzii, cu mainile pe soluri, studiaza-ti sanii. Cauta cu privirea orice modificare, adancitura sau dimpotriva proeminenta la nivelul acestora. Verifica daca pielea are aspect normal, daca nu si-a modificat culoarea sau textura. Ridica apoi mainile in sus si repeta inspectia.

Pasul doi este palparea. Imparte imaginar sanul in patru cadrane pentru a palpa sistematizat zonele. Cu buricele degetelor aratator si mijlociu palpeaza fiecare dintre aceste zone atent. Sanul drept se examineaza cu mana stanga si invers.

Ultimul pas in examinarea sanilor il reprezinta exprimarea mamelonului, adica strangerea acestuia. Cauta sa vezi daca nu apare o secretie. Aparitia unei secretii in afara sarcinii este patalogica.

2. Evitarea obiectelor care traumatizeaza sanul si protejarea acestuia impotriva loviturilor

Sutienele cu bureti, sarme, silicon, cartoane, push-up samd sunt o inventive foarte daunatoare sanului fiindca il mentin permanent intr-o pozitie anormala. Sanul a fost proiectat si "se simte" bine atunci cand este asezat asa cum l-a lasat Mama Natura. Faptul ca noi ii strangem si ii adunam in decolteu, ca ii evidentiem prin material supraelastice si ii inghesuim in sutien alaturi de felurile grozavii menite sa umple cat mai mult cupa este o actiune daunatoare care, va vine sa credeti sau nu, poate avea consecinte tragice!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri