Sanul este o zona extrem de sensibila care trebuie protejate impotriva oricarui tip de traumatism. In cazul in care sufera totusi o lovitura zona trebuie urmarite atent in perioada urmatoare. Daca apare o modificare trebuie imediat sa te prezinti la medicul specialist.
3. Cunoasterea si limitarea factorilor de risc
Fumatul, alcoolul, dulciurile si grasimile in exces sunt factori de risc arhi-cunoscuti si nespecifici pentru cancerul de san. Stim ca trebuie sa le evitam, insa ne complacem in vechea scuza "Nu mi se va intampla tocmai mie!". Acestora li se adauga o alta lista de factori de risc, mai putin cunoscuti precum existenta cazurilor de cancer in familie. Medicii incadreza acest factor de risc in categoria "antecedente heredocolaterale". Existenta unei rude de sange cu cancer reprezinta un mare risc pentru o persoana de a dezvolta cancer - nu neaparat de acelasi tip.
In plus, curele de slabire drastice, oscilatiile de greutate si sedentarismul sunt incadrate la categoria "factor de risc" si prin urmare trebuie evitate.
Medicii oncologi au stabilit o serie de recomandari pentru prevenirea cancerului de san:
- o alimentatie bazata pe vegetale, cu limitarea consumului de carne
- limitarea grasimilor si dulciurilor
- renuntarea la alcool (sau maxim 250 ml vin/zi)
- renuntarea la fumat
- mentinerea unei greutati normale
- realizarea catorva exercitii fizice de intensitatea moderata (urcarea de 2-3 etaje, plimbari in aer liber).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară