Dezechilibre hormonale
Uneori, absenta libidoului este cauzata si de dezechilibre hormonale. Acesta cauza este mai des intalnita la femeile aflate la menopauza. Studii recente arata ca libidoul poate fi influentat de nivelurile scazute de androgeni precum testosteronul (da, si in cazul femeilor). Daca intr-adevar aceasta este cauza lipsei dorintei sexuale, medicul iti poate prescrie un tratament hormonal. Mai mult, contraceptivele orale diminueaza nivelul testosteronului.
Terapia localizata cu estrogeni poate sa faca minuni. Spre deosebire de estrogenii administrati pe cale orala, cei inserati direct in vagin, au efect si asupra secretiilor si pot chiar sa mareasca dorinta sexuala. Se prezinta sub forma de supozitoare sau creme si elibereaza periodic doze mici de hormoni. Exista si creme pe baza de testosteron, dar acestea se pot elibera numai cu prescriptie medicala. Astfel de creme pot fi aplicate in vagin, marindu-i sensibilitatea sau pe clitoris pentru a resimti mai puternic orgasmul.
Vitamina E
Si vitamina E poate fi eficienta. Aceasta se elibereaza fara reteta. Tot ce trebuie sa faci este sa impungi pastila cu un ac si sa aplici de cateva ori pe sapatmana continutul in vagin, chiar daca nu ai activitate sexuala. Vitamina E poate actiona si ca lubrifiant. Principalul ei efect este rehidratarea, dar in multe cazuri mareste si senzatiile resimtite atunci cand faci dragoste.
Ovulatia
Dorinta sexuala depinde de asemenea si de ciclul menstrual si ovulatie. Natura a facut astfel incat dorinta sexuala sa fie mai mare in perioada ovulatiei si dupa aceasta, adica exact in perioada in care putem concepe un copil. In zilele care nu sunt apropiate de perioda fertila, nivelul libidoului nu este la fel de crescut. Din acest motiv, de altfel, femeile aflate la menopauza sau in perioada premergatoare acesteia, nu mai simt nevoia de a face sex. Mai mult (desi nu credem ca era nevoie), tesutul vaginal incepe sa se usuce si sa se stramteze, motiv pentru care sexul poate deveni dureros. Paradoxal, solutia consta in a face mai mult sex si bineinteles in a folosi lubrifianti. Tratamentul pe baza de hormoni nu trebuie luat dupa ureche.
Afectiuni
Afectiuni precum: diabetul, scleroza multipla, Parkinson, precum si atacurile de cord afecteaza capacitatea organismului de a reactiona la stimuli de natura sexuala. Mai mult, operatiile din zona abdominala sau pelvina pot conduce si la lezarea nervilor.
Nota: Am folosit in acest articol in general termenii sex si act sexual, nu pentru a realiza o delimitare intre a face dragoste si a face sex, ci pentru ca subiectul este predominant medical.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară