Dupa o zi stresanta nu te poti odihni cum trebuie si fiind tot timpul ingrijorata si cu gandul la problemele zilnice, acestea apar si in timpul somnului. O problema nu atat de grava apare prezentata intr-un mod neplacut in timpul somnului.
Cosmarul apare si in urma unor traume psihice: in cazul unui viol, a unei dispute puternice care te marcheaza mai mult decat a lasat impresia la momentul respectiv etc.
Sentimentul de teama si de neliniste din timpul cosmarului te determina sa te trezesti si doar cu greu sa mai poti adormi. Intr-o prima faza nu realizezi ce se intampla cu tine si cu greu te poti calma chiar daca cineva iti este alaturi si incearca sa te linisteasca.
In momentul trezirii iti amintesti doar fragmente din cosmar care te pun pe ganduri. De obicei sunt mult mai frecvente in timpul copilariei.
Cosmarurile sunt asociate si cu un risc crescut de suicid. Studiile arata ca persoanele care au foarte des cosmaruri sunt supuse unui risc de sinucidere de 5 ori mai mare decat o persoana care doarme linistita. Cei care au astfel de tentative ar trebui sa discute si despre ceea ce viseaza in timpul noptii. Un vis urat nu ar trebui sa determine pe nimeni sa renunte la propria viata.
Alte cauze care determina aparitia cosmarurilor:
- o preocupare intensa legate de o anumita problema
- administrare de medicamente contra depresiilor
- unele antibiotice
- dezechilibre emotionale
- alcoolul
Tocmai de aceea inainte de a lua orice fel de medicament este important ca medicul sa precizeze ca acesta ar putea sa produca cosmaruri.
Daca cosmarurile se repeta foarte des este necesar un consult de specialitate. Lasate netratate te pot duce in stari de depresie grave si astfel sa nu-ti fie afectat doar somnul ci si intreaga viata.
Incearca sa discuti despre ceea ce simti si despre cosmar in sine, daca reusesti sa accepti ce simti in acele momente si de ce apare acel cosmar iti va fi mult mai usor sa dormi. Sunt cazuri in care unii pacienti nu se pot odihni cum trebuie, nu pot dormi de frica sa nu apara acelasi cosmar care le terorizeaza noptile.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri