Poate ca nu sunt atat de populare precum suratele lor ciresele, insa cu siguranta visinele- fructele de un rosu- intunecat, viu, cu un gust dulce-acrisor, imposibil de uitat, se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi. Probabil ca multi dintre noi sunt familiarizati cu rosiaticele fructe din dulceturi, compoturi, sucuri, prajituri, inghetate, sosuri, etc., insa specialistii nutritionisti ne sfatuiesc sa ne bucuram din plin de benficiile acestor fructe de sezon, consumandu-le in stare proaspata. Mai mult ca sigur, visinele reprezinta o sursa pretioasa de substante nutritive. In compozitia lor se afla vitamine precum cele din grupul B, dar si vitamina C si E, minerale precum calciu, potasiu, fosfor, zinc, cupru. De aceea pot fi consumate cu incredere in cazul anemiilor, pentru revitalizarea si tonifierea organismului.
Chiar daca sunt mai acide decat ciresele, visinele contin mai putine zaharuri decat acestea. Potasiul pe care il contin contribuie la furnizarea unei cantitati de energie optime organismului, dar si la arderea caloriilor. Prin urmare, visinele sunt indicate a fi consumate in curele de slabire si la reducerea tesuturilor adipoase de pe talie. 100 grame de visine contin putine calorii, aproximativ 60.
De asemenea, visinele actioneaza pozitiv in cazul afectiunilor cardiovasculare, imbunatatind circulatia sangelui si scazand factorul de risc. Consumate in mod constant, in cantitate moderata, gratie fibrelor si antioxidantilor pe care ii contin, visinele pot scadea nivelul colesterolului din sange. Un studiu realizat in 2007 de oamenii de stiinta de la Universitatea americana din Michigan, consumul de visine impiedica acumularea grasimilor in ficat. Antocianidele, substante naturale care dau visinelor culoarea lor inconfundabila, au un puternic rol antioxidant, protejand organismul in fata bolilor si a fenomenului de imbatranire si evitand totodata formarea cheagurilor de sange in vasele sangvine.
Totodata, consumul de visine are rolul de a mari capacitatea de rezistenta a organismului in fata bolii, stimuland si intarind sistemul imunitar. Visinile au un efect laxativ, de aceea pot fi consumate in tratarea constipatiei usoare. In plus, consumate constant, contribuie la micsorarea nivelului de acid uric din sange si favorizeaza totodata si secretia sucului gastric. Au un efect de purificare asupra organismului, ajutand la inlaturarea toxinelor din organism si mai ales din rinichi. Ajuta de asemenea la eliminarea acidului uric din sange.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice