Vara ne copleseste cu caldura excesiva si nevoile nutritionale energizante si hidrice, dar totodata ne dorim o silueta frumoasa pentru a ne expune trupul, plini de incredere in noi, pe plajele fierbinti.
Astfel vara corpul nostru este expus stresului termic, precum si celui hormonal prin starea de veghe prelungita dar si celui realizat de actiunea razelor solare.
Vara organismul consuma o buna parte din energie in procesele de termoreglare, incercand astfel sa se adapteze caldurii. Totodata, prin transpiratie, se pierde o cantitate insemnata de apa si saruri minerale pe care trebuie sa le compensati prin alimentatie. Digestia este ingreunata de caldura, aceasta reprezentand un stres termic important pentru organism, asadar putem concluziona ca vara avem nevoie de o alimentatie usoara, bine proportionata nutritional pentru a ne oferi suficienta energie dar putine calorii si totodata bogata in lichide si minerale.
Alimentatia potrivita pe timpul verii
Cerealele cu lapte sau iaurt nu ar trebui sa lipseasca de la micul dejun. Acestea sunt foarte usoare, imbunatatesc digestia si totodata asigura un aport de hidrocarburi “bune” cu absorbtie lenta care mentin sub control glicemia si secretia pancreatica de insulina. Daca le asociati cu iaurtul beneficiile sunt maxime, fiindca iaurturile probiotice imbunatatesc semnificativ digestia, combat intoleranta la lactoza, favorizeaza detoxifierea colonica si previn bolile intersinale si cancerul la acest nivel. Cerealele contin de asemenea si o cantitate mare de fibre care au si ele un rol anticangerigen demonstrat.
Lactatele si branzeturile
Acestea sunt bogate in calciu care se pierde in cantitati mai mari pe timpul verii, iar branzeturile, in special urda, contin proteine de foarte buna calitate. Incercati sa evitati branzeturile foarte grase, cum este cascavalul, sau consumati-le cu moderatie. Telemeaua sau urda le puteti folosi la fiecare salata, fiind un ingredient delicios si sanatos, usor de digerat.
Fructele si legumele
Acestea sunt bogate in vitamine, asigurand, alaturi de cereale, principalul suport energetic, iar legumele sunt foarte bogate in minerale, prevenind dezechilibrul electrolitic care se produce prin transpiratie si prin pierderile de apa la nivel pulmonar prin expir (de obicei caldura produce hiperventilatie, iar aerul expirat este destul de umed). Fructele si legumele contin de asemenea o cantitate insemnata de apa, prevenind deshidratarea, si totodata au foarte putine calorii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară