Tot celulele HeLa au fost printre primele care au zburat in numeroase expeditii spatiale, pentru a se studia efectele lipsei gravitatiei si a cosmosului asupra corpului uman.
Celulele HeLa au pus bazele cercetarilor histologice si tot cu ele a debudat ingineria genetica. Asadar fertilizarea, “harta” genetica, pana si clonarea sau tehnicile de manipulare genetica – toate acestea au avut la baza studii pe celulele HeLa.
Ele au stat totodata temelie celor mai mari studii din lume, finantate puternic cu sume incredibile si tot ele sunt folosite azi ca suport pentru descoperirea unor leacuri ca cele pentru cancer.
Familia femeii a aflat tarziu de celulele ce facusera deja mare valva in lumea medicala si sotul acesteia, alaturi de copii si rude au incercat sa primeasca macar o parte din sumele pe care aceste celule se vindeau sau din profitul utlizarii lor, insa n-au avut mult succes intr-un regim in care printre randurile legii statea nescris rasismul.
Astazi putem spune ca nenorocul unei femei a reprezentat norocul omenirii si ca de numele ei vor sta legate unele din cele mai mari si fascinante descoperiri medicale, nascand istoria multor adevaruri nespuse.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy, suplimentul de sanatate by Kudika.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:
Hipnoterapia - o interventie spectaculoasa si rapida
Curiozitati, intrebari si lamuriri: Lichidul Amniotic
5 lucruri ciudate pe care unii oameni le fac in somn
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri