IN ACEST ARTICOL:
Alimentatia gravidei este foarte importanta deoarece, inainte de a veni pe lume, copilul depinde exclusiv de ceea ce mama mananca.
Vitamina C se gaseste in legume si fructe; deficitul de vitamina C provoaca oboseala, pierderi de sange, avort/ nastere prematura.

Vitamina D
are un rol foarte important in metabolismul calciului; aceasta este fabricata de catre organism sub influenta razelor ultraviolete, dar se gaseste in cantitati mici si in ficat, galbenus de ou, unt.

Vitamina E joaca un rol important in pastrarea sarcinii si la mentinerea unei bune circulatii; se gaseste in zarzavaturi si lapte.

Sarurile minerale

Consumul de sare in exces, mai ales in ultimele luni de sarcina, favorizeaza aparitia edemelor, deoarece sarea retine apa in organism - se umfla picioarele, fata, peretele abdominal- si apare cresterea in greutate.

Calciul si fosforul sunt necesare pentru dezvoltarea scheletului fatului, pentru organismul mamei si pentru alcatuirea unor reserve ce vor fi folositoare in perioada alaptarii. Aceste doua minerale sunt continute in lapte si derivate lactate.

Fierul este important pentru sinteza hemoglobinei, deficitul de fier fiind cauza anemiilor. Fierul se gaseste in carne, oua, zarzavaturi.

Bea cel putin 1,5 l de apa si consuma din fiecare categorie de alimente. Nu te ingrasi atat timp cat mananci sanatos si normal.

Alimente necesare zilnic in alimentatia gravidei:
Un pahar cu lapte
1 ou
Cereale integrale
Legume
Fructe
Carne

Viitoarea mama trebuie sa aiba o dieta echilibrata, bogata in vitamine si fier. Glucidele si grasimile necesita atentie deoarece ele duc la kilogramele in plus, astfel nu se va depasi ratia normala. Se evita pe cat posibil ciocolata, bomboanele, zaharul, alimentele grase, fainoasele. Se recomanda consumul de alimente bogate in celuloza : fructe, legume, cereale integrale.

Vei reusi sa-ti mentii greutatea normala daca nu te vei lasa "ispitita" de diferite alimente care sa-ti influenteze greutatea. Tine cont ca o femeie insarcinata are nevoie de aproximativ 2000 de calorii si in ultimele trimestre se ajunge la 2300-2400 de calorii. Iti poti calcula numarul caloriilor si atat timp cand consumi alimente sanatoase nu ai de ce sa-ti mai faci griji in privinta siluetei.

Daca in timpul sarcinii nu se ia in greutate suficient, copilul poate sa fie mai mic si sa aiba si probleme de sanatate in timp. Si, dimpotriva, daca se ia excesiv de mult in greutate pot exista unele complicatii in momentul nasterii.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri