Igiena intima este deosebit de importanta si nu ar trebui neglijata sub nicio forma. Multe boli cu transmitere sexuala sau infectii ori alte tipuri de patologii survin avbaterii unor reguli de igiena intima. De aceea iti propunem sa aflii care sunt cele mai importante principii in igiena intima si... de cuplu.
Dusul
Se recomanda ca intotdeauna inaintea actului sexual sa faceti dus. Aceasta nu inseamna ca totul este neaparat programat, insa de exemplu cum ajungeti acasa mancati si faceti un dus, apoi puteti pune in practica tot felul de picanterii. Sexul in cada este de asemenea curat, insa atentie, cel din piscina si mai ales cel din mare este “murdar” si cel mai mult sufera femeia care poate face repetat candidoza. De asemenea se recomanda ca macar o data la trei zile sa faceti baie.
Spalaturile vaginale
Multe femei fac spalaturi vaginale fara sa le fi indicat vreodata medicul ginecolog si aceasta pentru ca asa au auzit ele de la prietene. Insa vaginul are capacitatea de autocuratare prin propriile sale secretii si de asemenea prezinta o flora vaginala sensibila care este usor perturbata de spalaturile vaginale. Asadar, in loc sa faceti bine, faceti mai mult rau. Spalaturile vaginale sunt indicate de medicul ginecolog atunci cand considera ca este nevoie.
La menstruatie...
La menstruatie este indicat sa folositi absorbantele, chiar daca primele doua zile sunt mai dificile fiindca exista riscul patarii si oricum absorbantele nu sunt intotdeauna comode. Insa tampoanele, cele care se introduc in vagin, sunt periculoase fiindca se pot umple usor cu bacterii sau chiar pot ramane firicele fine in vagin dupa scoatere ce pot determina diverse reactii locale ale mucoasei vaginale. Asadar acestea predispun la diverse vaginite, inclusiv candidoza si se pare ca ar creste si riscul de afectare a colului uterin. Totodata acesta ingreuneaza un flux bun al scurgerii sangelui menstrual, iar stagnarea sangelui in uter nu aduce beneficii sanatatii genitale. In afara menstruatiei, macar in “zilele umede” cand ai mai multe secretii vaginale pentru ca te aflii in perioada ovulatiei poti purta protej-slipuri.
Protejeaza-te de o sarcina nedorita
Se intampla ca in urma unei protectii nepotrivite sau, si mai rau, in cazul unui accident (ruperea prezervativului, inactivarea pilulelor contraceptive etc.) o femeie sa ramana insarcinata si sa aleaga avortul. Avortul este deosebit de periculos pentru sanatatea intima a femeii, in urma acestuia ramanand cicatrici care, evident, nu vor disparea si vor reprezenta in permanenta un mediu pe care sa se formeze atipiile celulare si sa apara diverse patologii, printre care si cancerul. Protectia impotriva sarcinii este obligatorie, iar metoda pe care o alegeti depinde de viata sexuala a fiecareia. Discutati acest aspect cu medicul ginecolog si gasiti o metoda contraceptiva convenabila si cat mai eficienta.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural