Alimentatia
Chiar daca nu ai crede, alimentatia reprezinta unul din pilonii importanti ai igienei. O alimentatie corecta, bogata in fructe, legume, lactate si proteine, dar saraca in grasimi ca margarina, mezeluri, carne de porc, produse de cofetarie si patiserie etc. mentine imunitatea la cote crescute, inclusiv imunitatea mucoasei vaginale. De asemenea, consumati ceaiuri cu lamaie si indulcite cu miere precum si alimente probiotice, in special iaurturi.
Inspecteaza
Inspecteaza-ti corpul o data pe saptamana si analizeaza zilnic secretiile vaginale. Observa daca si-au modificat culoarea, mirosul mai ales ori consistenta lor a devenit branzoasa. De obicei acestea nu trebuie sa aiba niciun miros dar uneori, daca au stat mai mult pe protej-slip pot prinde un miros mai acrisor si o culoare usor galbuie prin oxidare. Dar un miros neplacut este clar semn patologic. De asemenea orice ai observa in zona genitala – umflatura, roseata, descuamare, iritatie, bubita, pata maronie etc. – nu trebuie neglijat, asadar consulta medicul.
Testul Babes-Papanicolau
Acest test alaturi de cel al secretiilor trebuie facut anual pentru ca multe patologii nu dor din pacate decat atunci cand ajung in stadii avansate si greu sau imposibil de tratat.
Sursa: Healthy, suplimentul de sanatate by Kudika.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:
Acum aparatul de aer conditionat iti protejeaza sanatatea
14 cauze ale intarzierii menstruatiei
Afla totul despre analiza care iti salveaza viata!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri