Sindromul savantului autist
Este uimitor cum 50% din savantii “straluciti” poseda o dezvoltare de 5-7 ori mai mare a anumitor arii cerebrale. Nu va ganditi totusi la un numar mare, sunt consacrati ca suferind de aceasta abilitate cam 100 de oameni in prezent. Unii sunt cunoscuti ca posesorii “calculatoarelor mentale” si au ca particularitate faptul ca sunt adevarate minti cibernetice, ei putand face calcule matematice cu numere foarte mari si multe zecimale in doar cateva secunde. Desigur, aria cerebrala care corespunde calculelor matematice este de pana la 10 ori mai dezvoltata decat la un om de rand. Savantii autisti nu sunt doar cei care poseda mintile cibernetice, ci si altii care au abilitati exceptionale. In lume sunt precizati a fi in jur de 100 de savanti care au acest sindrom ce le poarta numele. Sunt numiti si autisti fiindca mintea lor este in continua cautare de experimente si lucruri noi de invatat, incat interactiunea cu oamenii si empatizarea nu face loc de cinste in viata lor. Acestia traiesc de multe ori izolati in lumea lor stiintifica in care se simt fericiti.
Suprasenzorialul
Unii oameni, de data aceasta intr-un numar destul de mare, prezinta anumite functii senzoriale foarte dezvoltate.
Spre exemplu cei cu supragust, adesea cu functii de degustatori, care au o sensibilitate foarte mare in ceea ce priveste gustul, mai ales pentru cel amar. Asa se explica probabil de ce acestor persoanel nu le place cafeaua, ciocolata neagra, varza, grepfrutul, ca sa nu mai vorbim de plante precum pelinul.
Superauzul – acesta nu se datoreaza unor abilitati exceptionale ale aparatului auditiv, ci interpretarii la nivel cerebral a sunetelor percepute. Desigur, aceasta este o abilitate care se poate exersa si dobandi.
Sursa: Healthy, suplimentul de sanatate by Kudika.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:
16 sfaturi pentru a preveni cancerul de san
6 cele mai bune remedii impotriva celulitei
14 cauze ale intarzierii menstruatiei
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri