IN ACEST ARTICOL:
Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic. Compozitia si caracteristicile sale senzoriale recomanda berea ca pe o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales cand se realizeaza intr-un mediu calduros.

Comunicat de presa

Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic. Compozitia si caracteristicile sale senzoriale recomanda berea ca pe o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales cand se realizeaza intr-un mediu calduros.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat in comun de cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si a celor din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid.

Studiul, care prezinta cele mai recente descoperiri ale medicilor spanioli in ceea ce priveste rolul berii in recuperarea metabolismului dupa exercitii fizice si efort, a fost realizat pe un grup de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, intr-o stare fizica buna, practicanti obisnuiti de activitati fizice si consumatori obisnuiti si moderati de bere.

Berea aduce elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Printre alte proprietati, berea se caracterizeaza prin efectul racoritor si puterea de reducere a senzatiei de sete si este, consumata moderat, o bautura rehidratanta ideala”, considera Alin Popescu, specialist in medicina sportiva, medic coordonator al Federatiei Romane de Rugby, referindu-se la concluziile studiului medicilor spanioli.

Obiectul acestei cercetari a fost acela de a studia berea ca o bautura rehidratanta dupa un exercitiu fizic obisnuit, in viata de zi cu zi. Subiectii a fost supusi unui protocol de exercitii (60 minute de alergat) si in conditii de temperaturi ridicate (35°C si 60% umiditate relativa). Exercitiul a stabilit unele pierderi hidrice de 1,5 – 2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutatii corporale de 2 – 2,5%. Subiectii au realizat acest protocol de exercitii de doua ori, in ordine aleatorie si separate de un interval de trei saptamani. Dupa una dintre probe, se rehidratau cu apa in cantitatea dorita. Dupa cealalta, se rehidratau cu cantitati moderate de bere si apoi apa la cerere.

Dupa analizarea unei serii de parametrii care indicau nivelul de hidratare, compozitia corporala, endocrino-metabolici si psiho-cognitivi (coordonare, atentie, discriminare, timp de perceptie – reactie, camp vizual, etc) s-a constat ca berea permitea recuperarea pierderilor hidrice si modificarilor de diverse tipuri, determinate de exercitiu, in aceeasi masura ca si apa.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri