IN ACEST ARTICOL:
Specialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza ca apa din piscina si stranduri poate sa fie o sursa de microorganisme infectioase (bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci) care, patruzand in organism, poate genera o serie de infectii localizate, cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv.

Chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contactarii de infectii deoarece unii germeni sunt rezistenti la actiunea de dezinfectare si clorinare a apei.

Cei mai expusi boliilor sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficitar.
In acest context, Ministerul Sanatatii recomanda ca:

1. Persoanele care au diverse afectiuni (digestive, cutanate, oculare) sa amane baia in piscina pana dupa vindecarea lor.
2. La cel mai mic semn sau simptom de boala sa fie solicitat sfatul unui medic pentru ca toate aceste infectii pot fi diagnosticate usor prin semnele clinice specifice mai sus amintite.
3. Sa se frecventeze locuri special amenajate si autorizate, sa fie respectate regulile de igiena personala si sa fie evitata inghitirea apei de piscina

Cele mai frecvente afectiuni sunt dermatozele:

Pitiriazisul - este o micoza a pielii produsa de o ciuperca caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utiliazarea unui sezlong fara folosirea prosopului personal.

Raia si pediculoza - care poate fi contractata prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spalate corespunzator.Furuncul produs de stafilococii din apa de piscina.

Mai pot aparea afectiuni oculare si otice:

Conjunctivita de piscina -produsa adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care pe langa manifestarile oculare (roseata, edeme palpebrale, dureri in ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi insotita si de alte manifestari febra, faringita sau manifestari neurologice ( radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp dupa infectia conjunctivala.

Otita de piscina - manifestata prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime in conductul auditiv extern, este provocata de o ciurperca microscopica prezenta in apa piscinelor.

Boli digestive -manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent la copii dupa ingestia de apa contaminata in care exista diversi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).

Totodata, exista riscul aparitiei la dezinfectantii din apa, a unor reactii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), sau de aparitie a unor iritatii la nivelul ochilor sau a unor afectiuni (uscarea si contractarea conjunctivei, disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneii).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri