- Fracturi osoase frecvente la accidente minore;
- Dureri de oase, dar si alte manifestari caracteristice carentelor de calciu si vitamina D, ca tremor, “carcei” – spasme musculare in gambe, ochi (se zbate ochiul) sau buze etc.
4. Varicele
Varicele apar putin mai rar in randul barbatilor datorita faptului ca acestia au o musculatura mai bine dezvoltata a piciorului si nu poarta pantaloni stramti sau tocuri, astfel drenarea sangelui la nivel limfatic este mai usoara. Musculatura ajuta intoarcerea venoasa, de aceea persoanele care fac sport au mai rar varice.
Boala varicoasa se manifesta la barbat in aceeasi masura ca si la femei, evoluand de la simplele dilatatii venoase (varice de grad 1) pana la ulcer varicos. Tratamentul varicelor in cazul barbatilor este identic cu cel aplicat la femei si de cele mai multe ori este chirurgical.
ATENTIE! In stadiu initial de evolutie a varicelor si anume atunci cand sunt prezente doar dilatatiile venoase se poate interveni prin terapie preventiva, adica: se aseaza in fiecare seara pacientul cu picioarele in sus, se evita baile fierbinti si saune, se evita statul prelungit in picioare, la birou se recomanda ridicarea de pe scaun din 30 in 30 de minute, activitati sportive si purtarea dresurilor medicinale (inclusiv in cazul barbatilor). Fiindca acest stadiu este reversibil, ulterior boala varicoasa nu va face decat sa evolueze, doar bisturiul oprind-o prin scoaterea venelor afectate.
5. Migrenele
Durerea de cap pare a fi specifica femeilor, insa ea afecteaza si barnatii. Exista mai multe tipuri de dureri de cap, unele se numesc cefalee, altele migrene si sun clasificate astfel dupa caracterele durerii: ca un junghi sau continua, reactiva sau nu la miscare, pulsatila sau nu, zona capului pe care o afecteaza, recurenta, periodica etc. Numarul barbatilor care acuza migrene este in crestere si cauzele sunt: munca la birou, fumatul, alcoolul, pozitia incorecta a coloanei, stresul, viata sedentara, afectiuni oftalmologie, tulburari hormonale etc.
6.Candidoza
Desi este o micoza atribuita femeilor, barbatii pot de asemenea sa sufere de candidoza. Lucrurile sunt putin mai grave decat par fiindca barbatul este asimptomatic in 90% din cazuri, dar transmite infectia femeii daca actul sexual nu este protejat prin folosirea prezervativului. Astfel partenera poate suferi multiple recidive ale candidozei, de aceea intotdeauna trebuie intrebat medicul ginecolog cu privire la tratamentul partenerului.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy.ro, supliment de sanatate by Kudika.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:
Sfaturi usoare pentru a invinge caldura
6 alimente surpriza care te ajuta sa slabesti
Explozia de la maternitate, cel mai grav accident din ultimele decenii
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural