• Avertizarea, prin DSP, a sistemelor de hemovigilenta din centrele de transfuzii privind restrictiile la donare sau transplant de organe de la populatia comunitatilor afectate de infectie confirmata pentru o perioada de 28 de zile;
• Anuntarea sistemului european de alerta EWRS.
In acest context, specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa ia masuri de protectie:
• sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi.,
• sa utilizeze substante chimice repelente de tantari
• sa impiedice patrunderea tantarilor in casa
• sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta.
Infectia West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri, avand alte boli asociate (copiii trec, de regula, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).
In cazul in care prezinta semne de boala – febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical.
Ministerul Sanatatii subliniaza ca toate aceste cazuri depistate si inregistrate in Romania sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare. Deasemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum si, in caz de imbolnavire, de ingrijire medicala adecvata.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri