Exista cateva tipuri de incontinenta mai des intalnite:
incontinenta de stres - apare in cazul unui efort, se poate si cand tusesti, stranuti sau faci un efort fizic (un sport solicitant, cum ar fi fitness).
incontinenta nocturna - apare in timpul noptii, dar poate fi cu usurinta controlata prin evitarea consumului de lichide inainte de culcare sau prin trezirea in toiul noptii pentru a urina.
incontinenta imperioasa - o instabilitatea a muschiului vezical care determina pierderea de urina.
incontinenta psihogena - in cazul in care apar nevroze, crize de isterie.
Cele mai frecvente cauze:
o leziune a maduvei spinarii
sarcina
efort fizic
traumatisme
vezica hiperactiva
Infectiile urinare au si ele un rol in aparitia incontinentei, de obicei agravand situatia.
Exista, se pare, o legatura si intre greutatea corporala si incontinenta. Persoanele supraponderale au de obicei mai des aceasta problema. De asemenea, un rol important il au si hormonii, insa aceste probleme trebuie sa fie diagnosticate de un medic endocrinolog, in urma unui set de analize.
Si in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere poate sa apara aceasta pierdere ne controlata de urina. Problema se rezolva dupa cateva luni de la sarcina, insa este recomandat sa se ceara si un sfat medical.
Tratamente
Initial se face un control ginecologic, un test general al urinei plus alte teste recomandate de medic in functie de problemele fiecarei femei.
In urma slabirii muschilor pelvieni, controlul voluntar al urinarii sa fie greu de realizat. Rezultate deosebite se pot obtine cu ajutorul exercitiilor Kegel. In mare, aceste excercitii constau in contractia muschilor pelvieni. Daca musculatura se intareste si exercitiile se fac in mod corect, peste 60% dintre femei isi pot rezolva aceasta problema delicata cu ajutorul acestor exercitii. Se pot asocia cu gimnastica medicala, stimulare electrica sau antrenament vezical. Aceste exercitii nu rezolva cazurile de fistule vezico-vaginale.
Se poate face si o interventie chirurgicala, insa inainte de a se ajunge la operatie exista tratamente medicamentoase care dau rezultate.
Cel mai bine este ca acestea sa fie recomandate de un medic specialist si sa nu iei singura medicamente care ti-ar putea face mai mult rau decat bine.
Indiferent de ceea ce cauzeaza incontinenta urinara nu ar trebui sa te jenezi sau sa nu mergi la doctor din timp.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice