Acest mod de evolutie a formatiunilor maligne a facut necesara testarea regulata a populatiei in scopul depistarii in stadiile precoce a eventualelor modificari maligne de la nivelul aparatului reproducator. Astfel, in ani '40, inventarea unui test care sa permita depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce a venit ca raspuns la o necesitatea absoluta. Testul a fost imaginat in aceasta perioada de un roman, Aurel Babes iar apoi perfectionat de un grec, Papanicolau. Cel din urma a si dat numele testului folosit in intreaga lume, iar noi, romanii, il denumim " Babes-Papanicolau", din respect pentru cel care s-a gandit prima data la inventarea acestuia.
Rezultatele introducerii in practica a testului Babes-Papanicolau au fost uimitoare si extrem de imbucuratoare: numarul deceselor avand drept cauza cancerul de col uterin a scazut cu 70% in urma monitorizarii populatiei prin testul Papanicolau. Totusi, aparitia cancerului de col uterin ramane inca o problema. Acesta trebuie depistat precoce si rapid tratat.
Papanicolau se recomanda in general femeilor cu varste mai mari de 35 de ani, insa pentru depistarea timpurie orice femeie, indiferent de varsta, trebuie sa faca acest test cel putin o data pe an. Ideala este realizarea acestuia la 6 luni.
Ce este testul Babes-Papanicolau?
Testul Papanicolau, sau, altfel spus, examenul cito-vaginal, consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala. Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice