Ce presupune testul Papanicolau? Cum va proceda medicul ginecolog?
Medicul ginecolog va recolta cu ajutorul unei spartule cateva celule de la nivelul colului uterin. Aceste celule sunt puse pe o lamela si trimse la un laborator care se va ocupa cu analiza microscopica a acestora si va prezenta o serie de rezultate.
Rezultate:
Un rezultat de laborator in urma efectuarii testului Papanicolau nu este prea usor de citit (exceptie de la aceasta regula fac desigur specialistii ginecologi). Iata cum vor arata rezultatele si cam ce trebuie sa intelegi tu. Nu uita! Un diagnostic corect poate fi pus numai de catre un specialist.
Pe foia cu rezultatul analizelor poti intalni exprimari precum:
- "Celule normale" (clasa I)
- "Celule cu modificari atipice benigne" (clasa II) - Testul a evidentiat prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, etc. In aceasta situatie nu trebuie sa iti faci griji pentru ca nu este ceva neobisnuit. Celulele de la acest nivel sufera permanent modificari.
- "Citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate" (clasa III) - In aceasta situatie rezultatul sugereaza o modificare posibil maligna, dar nu ii poate confirma prezenta. In acest sens trebuie efectuate mai multe teste pentru identificarea naturii si cauzei modificarilor celulare.
- "Citologie puternic sugestiva pentru malignitate" (clasa IV) - In acest caz este confirmata prezenta celulelor tumorale maligne, insa acestea sunt intalnite in numar redus.
- "Citologie concludenta pentru malignitate" (clasa V) - Testul a confirmat prezenta celule maligne in numar crescut.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară