IN ACEST ARTICOL:
Campania "Impreuna putem face MAI MULT" se doreste a fi o miscare globala de solidaritate impotriva diabetului, care are ca scop prevenirea acestei afectiuni si a complicatiilor sale. Oamenii din intreaga lume sunt invitati sa afle mai multe informatii despre diabet si sa fie alaturi de cele 284 milioane de persoane afectate de aceasta boala, in prezent, la nivel mondial.

Intoleranta la glucoza

Termenul de intoleranta la glucoza (IGT) este utilizat pentru a descrie un risc crescut de aparitie a diabetului, desi multi oameni cu IGT revin la un control normal al valorilor glucozei. IGT nu este o boala clinica in sine, ci un factor de risc pentru aparitia diabetului si/sau a unor complicatii, printre care cresterea riscului de boala cardiovasculara2.

Criteriile de diagnostic al IGT2 stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sunt urmatoarele :
Nivelul de glucoza in plasma „a jeun” (pe nemancate) <126mg/dl si glucoza in plasma la 2h de la masa ≥ 140mg/dl si < 200mg/dl.

Povara diabetului

Prevalenta diabetului

Se estimeaza ca numarul de adulti cu diabet la nivel mondial va atinge 285 milioane in 2010 – 6,6% din populatie; pana in 2030, se estimeaza ca 438 milioane de adulti vor suferi de diabet – 7,8% din intreaga populatie.

Decesul provocat de diabet

Se preconizeaza ca in 2010 aproape 4 milioane de oameni din intreaga lume vor muri din cauze legate de diabet, ceea ce inseamna 6,8% din toate decesele in randul populatiei cu varsta intre 20 si 79 de ani. In general, se asteapta ca mai multe femei decat barbati sa moara din cauze legate de diabet, pe seama diabetului fiind puse mai multe decese la femei decat la barbati.

Implicatii economice

Cheltuielile globale estimate cu tratamentul si prevenirea diabetului si a complicatiilor sale se asteapta sa atinga un nivel total de 376 miliarde USD in 2010, iar cifra estimata va creste la 490 miliarde USD pana in 2030.

Cel mai mare impact economic este cauzat de pierderea de productivitate si crestere economica. Aceasta este valoarea monetara a castigurilor pierdute din cauza zilelor de munca pierdute, productivitatii reduse la locul de munca, mortalitatii si invaliditatii permanente ca urmare a bolii.

Prevenirea si managementul diabetului

Managementul diabetului de tip 1


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri