Ma amuz uneori amintindu-mi de un coleg de facultate caruia ii placea foarte mult shaorma, mai ales ca pe atunci era un produs nou pe piata si toata lumea o lauda.
Ma amuz uneori amintindu-mi de un coleg de facultate caruia ii placea foarte mult shaorma, mai ales ca pe atunci era un produs nou pe piata si toata lumea o lauda. Acest coleg incerca ori de cate ori avea prilejul sa ne convinga ca, in realitate, shaorma este foarte sanatoasa. Rememorand explicatiile lui, mi-am dat seama ca multi dintre noi nu avem habar ce inseamna mancarea sanatoasa, ca nu stiu sa o alegem, sa o preparam si nici sa o consumam. Iata de ce articolul urmator va prezinta cateva informatii care, fara indoiala, va vor fi de folos!
Gratarul - sanatos si nu prea Gradul de nocivitate a modului de preparare ar fi urmatorul: prajit > gratar > fiert sau inabusit. Stim de ce prajitul e daunator: pentru ca presupune multe grasimi si substante nocive rezultate prin arderea uleilui incins. Nocivitatea gratarului este insa mai putin cunoscuta: trebuie stiut ca in momentul arderii suprafata de carne care intra in contact direct cu focul este supusa unor procese ce dau nastere radicalilor liberi. Da, radicalii liberi despre care se vorbeste pe toate ambalajele de cosmetice care ofera protectie impotriva lor. Acestia sunt nocivi atat pentru piele cat si daca sunt ingerati producand moartea celulelor sau, mai rau, modificari in structura lor.
Spalatul fructelor - cu dus si cu intors E drept, e bine sa spalam fructele si legumele, pentru ca sunt stropite cu tot soiul de substante chimice, pentru trec prin 30 de maini murdare de culegatori si se mai rostogolesc prin piata de cateva ori si prin tot soiul de depozite obscure. Dar stii oare ca majoritatea vitaminelor se gasesc in partea superficiala a fructului si a legumei si ca o parte din aceste vitamine (cele hidrasolubile) sunt indepartate odata cu apa? Vitaminele hidrasolubile sunt: acidul ascorbic (vitamina C), tianina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), acidul nicotinic, niacina (vitamina PP), ciancobalamina (vitamina B12), acidul folic, folacina, acidul pantotenic (vitamina B3), biotina (vitamina H). Nu-s de neglijat, nu-i asa? Prin urmare gandeste-te de doua ori inainte de a curata coaja legumelor si a fructelor cu jumatate din fructe si inainte de a le lasa cateva ore in bolul cu apa.
Cu carne, fara carne Cu carne. Insa in cantitati moderate. Oamenii tind catre vegetarianism. Din ce motive, n-as sti sa va spun sigur, insa am auzit argumente de genul "Organismul uman este facut pentru a fi vegetarian". Total gresit. Avem nevoie de carne si cel mai simplu si mai la indemana exemplu este nevoia de fier din organism. 1 din 4 femei sufera de lipsa de fier (principala cauza in acest sens fiind menstruatiile abundente). Majoritatea sunt fumatoare si consumatoare de cafea, adica sunt dependente de substante care scad absorbtia de fier. Pe langa lipsa deja instalata plus substante care scad fierul, acestea refuza uneori sa consume carne, adica acel aliment care le asigura cel mai bun aport de fier.
Ciocolata, prietenul omului Dar neagra! Sa fim serioase, de renuntat, nu vom renunta nicicand la ciocolata. Este una din putinele bucurii neconditionate care ne asigura satisfactie. Ar fi bine totusi sa optam pentru cea neagra fiindca aceasta protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si, in plus, unele studii spun ca ar ajuta si la indepartarea celulitei. Doamne ajuta!
Condimente: spune nu! Mustar, ketchup, piper, boia, cuisoare, dafin, telina, scortisoara, samd. Care-i rostul? Mai ales cand stii (sau afli acum) ca aceste condimente si cu precadere cele picante dauneaza grav tractului digestiv. Ele irita mucoasa digestiva si pot cauza gastrite si ulcere. Asa e ca e mai bine fara ele?
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri