Comunicat de presa
Depresia sau tulburarea afectiva de sezon, asa cum este denumita aceasta afectiune in literature de specialitate, se manifesta printr-o stare de disconfort psihic si fizic, pe care de regula o resimtim la trecerea de la anotimpul cald la cel rece. Depresia este cauzata de dereglarea ceasului biologic intern, datorita scurtarii zilelor si a scaderii luminii solare.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai afectate de depresia de sezon sunt femeile, peste 70% dintre ele resimtind efectele negative ale acesteia: tulburari afective si de somn, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate, cresterea apetitului pentru dulciuri, iritabilitate, oboseala si lipsa de energie.
Netratata, depresia de sezon conduce in timp la deteriorarea relatiilor interumane si la aparitia unor afectiuni grave cum ar fi bolile psihice si cardio-vasculare. Pentru a putea preveni si trata acest tip de depresie trebuie sa intelegem procesele interne care conduc la aparitia sa. Ritmul circadian, recunoscut si sub numele de “ceas biologic intern”, este mecanismul responsabil de adaptarea biochimica, fiziologica si comportamentala a organismului la schimbarile ce intervin zi de zi, fiind influentat direct de nivelul neurotransmitatorilor melatonina si serotonina din organism.
Majoritatea persoanelor devin constiente de importanta sincronizarii perfecte a activitatilor cotidiene cu ceasul biologic intern abia in momentul in care se observa ingreunarea activitatilor curente si care in mod normal ar fi usor de executat. Spre exemplu, la trecerea de la anotimpul cald la cel rece, intampinam dificultati la trezire din cauza adaptarii deficitare a organismului la lumina naturala scazuta, dezechilibrul ritmului circadian determinand si pierderea capacitatii de concentrare, cresterea iritabilitatii si a unei stari generale de oboseala, conducand in final la instalarea depresiei de sezon.
Sincronizarea cu ceasul biologic intern se poate realiza prin mentinerea serotoninei la un nivel optim in organism. Acest neurotransmitator, cunoscut si sub denumirea de “substanta fericirii”, se ocupa in special de transmiterea semnalelor intre neuroni, ajutand la buna functionare a proceselor mintale si afective. Serotonina are un rol important si in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, a functiilor hormonale si a celor motorii.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice