Gene versus mediu
Unii cercetatori europeni sunt de parere ca parte a problemei consta in aceea ca deciziile nutritionale sunt determinate genetic si sunt foarte greu de schimbat. Se pare ca mediul nu iti schimba genele, dar determina ce gene sunt “pornite” si ce gene sunt “oprite”.
Cantitatile enorme de mancare din jurul nostru, in viata de zi cu zi, fac ca limita individuala la care un individ este satisfacut de cantitatea de alimente consumate sa creasca. Studiile arata ca schimbarea, timp de cateva saptamani, cu o dieta mai sanatoasa, modifica raspunsul a peste 500 de gene. Cu alte cuvinte, exprimarea genelor a revenit la normal. Din pacate, mediul tinde sa treaca peste acest aspect, fiind mereu inconjurati de reclame care parca ne indeamna: “manca-ma!”, “cumpara-ma!”, lucru ce duce la exprimarea genelor printr-o alimentatie excesiva.
Sezonul
Animalele care experimenteaza variatii zilnice sau de sezon din punct de vedere al disponibilitatii hranei (animalele care hiberneaza, vaneaza), tind sa manance mai mult decat este necesar, atunci cand acestea gasesc hrana. Ele depoziteaza excesul de hrana sub forma de grasime, care este apoi folosita in timpul perioadelor in care hrana lipseste. Atunci cand hrana este disponibila, din abundenta, acestor animale, ele mananca excesiv. Oamenii reprezinta una din aceste categorii de animale. In cazul celor instariti, nu numai jumatate din oameni sunt supra-ponderali, ci si pisicile si cainii.
Nu numai oamenii prefea mancarea procesata sau gatita, ci si maimutele sunt fani ai acesteia. Multe alte animale salbatice prefera mancarea gatita in locul celei crude. Alegerea hranei bogate in kilojuli corespunde cu cresterea mai rapida a animalului, atingerea timpurie a varstei de reproducere, protejarea supravietuirii speciei. Cercetatorii au ajuns la concluzia conform careia, unul dintre motivele pentru care consumam alimentele gatite sau procesate, ce contin foarte multe calorii, este acesta stransa legatura intre a manca, a creste si a se reproduce.
Defectul genelor
Exista o categorie de oameni ghinionisti, ce au un defect genetic specific, care ii determina pe acestia sa manance foarte mult, cum ar fi Sindromul Prader-Willi. Acest sindrom este frecvent asociat cu o pofta de mancare extrem de crescuta si imposibil de satisfacut, ducand cel mai des la obezitate. Este foarte greu pentru parinti acestor copii, fiind nevoiti sa incuie dulapurile cu mancare si frigiderul, deoarece apetitul indivizilor cu acest sindrom nu are un buton de oprire. Niciodata.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară